Staat Rusland dan toch op springen? Erkenning nederlaag zorgt voor enorme verdeeldheid: Kremlin probeert reputatie Poetin te redden

Voor de allereerste keer sinds de invasie van Oekraïne heeft Rusland openlijk toegegeven een nederlaag te hebben geleden. Die oorlog begon in februari, meer dan een half jaar geleden. Het Kremlin zou er nu alles aan doen om Poetin vrij te pleiten en de schuld door te schuiven naar anderen, zegt het Amerikaanse Instituut van de Studie van Oorlog (ISW).

Afgelopen week slaagde Oekraïne er nog in om de regio rond Charkov te heroveren, goed voor een terreinwinst van meer dan 6.000 vierkante kilometer. Dat is een mogelijke aanleiding voor staat van de bezorgdheid waarin Rusland zich vandaag Rusland verkeert.

Eerlijkheid duurt het langst

Het Kremlin gaf gedurende de oorlog nog nooit eerder een nederlaag toe. In april, toen Russische troepen zich terugtrokken uit de regio rond Kiev en even later ook het Slangeneiland opgaven, wist het Kremlin daar tot heden een draai aan te geven. In het eerste geval zei het Kremlin de troepen te hebben teruggetrokken om zo voorrang geven aan de “bevrijding” van de Donbas. Bij het tweede geval werd bericht dat het verlaten van het strategisch belangrijke eiland een teken was van “goede wil”. In dat soort verklaringen blijkt nu verandering te zijn gekomen.

Oprechte erkenning of slechts een tactiek?

Volgens het ISW zou de erkenning van grondgebied door Rusland deel uitmaken van een zogenaamde tactiek. Die zou bedoeld zijn om de kritiek op de mislukking van Poetin naar het Russische ministerie van Defensie te verschuiven.

Nog vorige week was het de allereerste keer dat de strategie in Oekraïne op de Russische staatstelevisie in vraag werd gesteld. Iets wat enkele weken geleden nog compleet onrealistisch leek, wordt nu stilaan realiteit. Ook in de eerste voltallige herfstzitting in de Staatsdoema werd ongerustheid uitgeslagen over de netelige toestand aan het front.

“Het Kremlin probeert Poetin vrij te pleiten van enige verantwoordelijkheid en wijt het verlies van bijna de hele regio rond Charkov aan slecht geïnformeerde militaire adviseurs in zijn directe omgeving”, zegt het ISW.

Bogdan Bezpalko, functionaris binnen het Kremlin, liet sterk van zich horen en steekt de schuld op de militairen die de opbouw van Oekraïense troepen in Charkov gemist hadden. Ook beschuldigt hij de militairen ervan meerdere waarschuwingen via Telegram te hebben genegeerd die berichtten dat er een tegenoffensief in aantocht was. Verder zei hij dat “al hun afgehakte hoofden op het bureau van Poetin moesten liggen”.

Onenigheid tussen het Kremlin en ministerie van Defensie

Meteen na de terugtrekking van troepen uit Charkov, raakte bekend dat het Kremlin een geplande ontmoeting tussen Poetin en functionarissen van het ministerie van Defensie uitgesteld had. “Dat versterkt het gevoel dat er onenigheid is tussen het Kremlin en het Russische ministerie van Defensie”, besluit het ISW.

De impact van de Russische nederlaag lijkt in eerste instantie niet groot, maar valt zeker niet te onderschatten. Zo zou de paniek die ontstaan is in de door Russische bezette gebieden in Oekraïne zo groot zijn dat Russische autoriteiten in de Krim familieleden aangespoord zouden hebben om naar Rusland te vluchten, en zich dus terug te trekken. Naar verluidt zou ook het personeel van de Russische geheime dienst (FSB) huizen op de Krim verkopen en halsoverkop dierbaren evacueren.

(as)

Meer
Lees meer...