Ervaren scheidsrechter voor België – Engeland, VAR niet onbesproken

Ervaren scheidsrechter voor België – Engeland, VAR niet onbesproken

België neemt het zaterdag op tegen Engeland voor de derde plaats op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De scheidsrechter die die historische wedstrijd in goede banen zal leiden, is de Iraniër Alireza Faghani. En die heeft geen al te beste relatie met de VAR. Dat VAR-team wordt dan weer geleid door een man die al eerder zware kritiek kreeg dit toernooi.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

De scheidsrechters zorgden op dit WK wel al eens voor controverse. Zo ook in de verloren halve finale van de Belgen tegen Frankrijk, waar Andres Cunho (lees hier meer over die scheidsrechter) geen overtreding zag in een duidelijke fout op Eden Hazard. Maar met Alireza Faghani staat zaterdag een ervaren scheidsrechter aan het roer van de kleine finale tussen België en Engeland.

Faghani zal zaterdag al zijn vierde wedstrijd op het wereldkampioenschap in Rusland gaan leiden. Hij floot eerder al de groepswedstrijden Duitsland – Mexico (die Duitsland verrassend verloor) en Servië – Brazilië en de achtste finale Frankrijk – Argentinië. Faghani is niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd ook geselecteerd voor het WK in 2014, en leidde zelfs al de finale van de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voor clubs.

Confederations Cup

Vorig jaar mocht hij ook al twee wedstrijden leiden op de Confederations Cup, een internationaal landentoernooi met de verschillende continentale kampioenen ter voorbereiding van de wereldbeker. Maar in zijn tweede wedstrijd daar, de halve finale tussen Europees kampioen Portugal en Zuid-Amerikaans kampioen Chili, maakte hij geen al te goede beurt.

De Confederations Cup wordt niet alleen als een testevent gezien voor het land dat een jaartje later het WK zal organiseren, maar ook voor de deelnemende teams en de scheidsrechters. Zo was het het eerste internationale voetbaltoernooi waar videoscheidsrechters werden ingeschakeld. Al bij al kreeg de VAR veel lof, maar in die desbetreffende halve finale van Faghani liep het toch even mis.

VAR

Die wedstrijd bleef scoreloos, waardoor er verlengingen kwamen. En in die tweede verlenging liet Faghani bij een vermeende penaltyfout op de Chileen Francisco Silva begaan. Op beelden was echter duidelijk te zien dat de Portugese verdediger José Fonte Silva aantikte. Faghani weigerde toen de VAR te gebruiken en hield vast aan zijn oordeel.

Het liep toch nog goed af voor Faghani, want Chili won de uiteindelijke penaltyreeks en ging dan toch nog door naar de finale (waar het wel de duimen moest leggen tegen een jong en energiek Duitsland).

Op dit WK kwam Faghani al twee keer echt in aanraking met de VAR. In het duel tussen Servië en Brazilië werd een vermeende fout van Miranda op de Servische aanvaller Mitrovic niet gefloten en ook de VAR greep niet in. In de achtste finale tussen Frankrijk en het Argentinië van Lionel Messi werd een beslissing van Faghani bevestigd door de VAR. Faghani legde de bal terecht op de stip na een fout op Kylian Mbappé.

Mark Geiger

Als in de kleine finale tussen de Rode Duivels en de Engelsen de VAR moet ingrijpen, zal Faghani moeten communiceren met Mark Geiger, de leider van het VAR-team zaterdag.

Die kreeg dit toernooi dan weer bakken kritiek over zich heen na de tumultueuze achtste finale tussen Colombia en Engeland. Verschillende Colombiaanse spelers beschuldigden de Amerikaanse scheidsrechter ervan in het voordeel van de Engelsen te hebben gefloten.

“Het is heel duidelijk dat, telkens er een twijfelgeval was, hij in het voordeel van Engeland floot. Het is een schande dat hij in de achtste finales mocht aantreden”, reageerde de Colombiaanse aanvoerder Radamel Falcao na de wedstrijd, die Colombia verloor op penalty’s.

Geen onbesproken figuur

Maar ook eerder in het toernooi kwam de scheidsrechter al in het oog van een (kleine) storm te zitten. Na de beslissende groepswedstrijd tussen Portugal en Marokko zorgde een Marokkaanse speler voor ophef door te stellen dat Geiger tijdens de rust het truitje van de Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo zou hebben gevraagd. Dat werd later echter wel ontkend door de FIFA.

Geiger heeft sowieso al geen al te koosjer verleden. Er werden al sterke vraagtekens geplaatst bij zijn aanstelling voor de wereldbeker aangezien de Amerikaan in 2015 al eens zes maanden op non-actief werd gezet omwille van een aantal op z’n minst twijfelachtige beslissingen in de halve finale van de CONCACAF Gold Cup, het belangrijkste landentoernooi in Noord- en Centraal-Amerika.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Gesponsorde artikelen