‘Et alors’? Trump betaalde zwijggeld om buitenechtelijke relaties geheim te houden uit eigen zak “en dus niks illegaal gedaan”

‘Et alors’? Trump betaalde zwijggeld om buitenechtelijke relaties geheim te houden uit eigen zak “en dus niks illegaal gedaan”

Amerikaans president Donald Trump heeft aan de Amerikaanse nieuwszender Fox News gezegd dat het zwijggeld, om zijn twee buitenechtelijke relaties geheim te houden, uit zijn eigen zak betaald is en niet uit zijn campagnefinanciering en dat hij dus niets illegaal gedaan heeft. Dat doet Trump nu zijn ex-advocaat toegegeven heeft dat het zwijggeld effectief betaald is.

Michael Cohen, de voormalige advocaat van Donald Trump, heeft in de rechtbank toegegeven dat hij in opdracht van de Amerikaanse president zwijggeld betaald heeft aan pornoster Stormy Daniels en aan Playboy-playmate Karen McDougal. Trump had met beide vrouwen een buitenechtelijke relatie. McDougal vertelde in een lang interview op CNN over haar relatie met Trump.

Cohen beweert dat de betalingen en verzwijgingen in het kader van de verkiezingscampagne gebeurden en als doel hadden om Trump niet af te laten schrijven als presidentskandidaat.

Cohen moest voorkomen in een speciaal bijeengeroepen rechtbank om te bekijken of hij verkiezingsfraude heeft gepleegd.

“Niets illegaal”

Als het zwijggeld een campagnebijdrage zou zijn, zou Trump in de problemen zitten, want dat wordt beschouwd als een strafbaar feit waarop drie tot vijf jaar gevangenisstraf staat. Maar Trump liet in een interview met de republikeinse zender Fox TV weten dat het geld werd betaald uit zijn eigen zak en dat hij daarom niks illegaal gedaan heeft.

Lege vennootschap om te betalen

Er werd ook aan Trump gevraagd of hij van het zwijggeld wist. Trump zijn antwoord: “Later wist ik het”. Maar een opname van september 2016, die Cohen vrijgaf, bewijst het tegendeel.

Daarop is te horen hoe Trump sprak over McDougal. Trump zei van plan te zijn om een lege vennootschap op te richten om zo onopgemerkt de krant te betalen die het verhaal van McDougal wou publiceren.

“Geen campagnegeld, geen probleem”

“Het geld kwam niet uit het campagnefonds”, verdedigt Trump zich. “En dat is veel belangrijker. Het eerste wat ik hem (Cohen, red.) vroeg toen ik erachter kwam, was ‘Is het campagnegeld?’ want dat zou een beetje link zijn.”

Trump zegt nog dat Cohen onder de druk van de aanklagers geplooid is en dat zijn schuldbekentenis leugenachtig is: “Hij heeft verhaaltjes verzonnen om een deal te maken.”

Trump wijst naar Obama

In het interview wijst Trump erop dat zijn voorganger, Barack Obama, in 2008 zijn campagnecomité maar liefst 375.000 dollar moest betalen, omdat ze 1.300 bijdrages niet op tijd hadden aangegeven.

Verschillende Amerikaanse opiniemakers zeggen echter dat de twee inbreuken niet vergeleken kunnen worden en ze benadrukken dat het bij Obama om een administratieve boete ging en niet om een misdaad, waarvoor Trump strafrechtelijk vervolgd zou kunnen worden.

Toch is de kans dat een zittend president voor de rechter gesleept wordt, behoorlijk klein. In de VS is het een traditie dat de president tijdens zijn ambtstermijn niet vervolgd wordt.

Verdeeld Amerika

Aan Democratische kant wordt er van Impeachment gesproken, maar Amerikaanse Trump-aanhangers blijven achter hun president staan. Ze wijzen erop dat dit niets aan het beleid veranderd wordt en beschuldigen de FBI van machtsmisbruik.

Gesponsorde artikelen