Ethisch reizen: dit zijn de drie beste landen om te bezoeken

Ethisch reizen: dit zijn de drie beste landen om te bezoeken

Op reis gaan naar ethisch verantwoorde bestemmingen? Meer en meer mensen doen het! The Latin American Travel Company maakte een lijst met de beste landen om te gaan bezoeken op basis van hun ethische en morele waarden. De top drie? Duitsland, Oostenrijk en IJsland.

Steeds meer mensen zijn intensief bezig om zich zo goed mogelijk te gedragen. Wat houdt dan in? Wel, we proberen onder andere zo veel mogelijk te recycleren, zo vaak als we kunnen geld te doneren aan goede doelen en zo ecologisch mogelijk te leven. Maar waarom zouden we daar dan plots geen rekening meer mee moeten houden als we een reis boeken? Waarom zouden we plots al onze waarden aan de kant schuiven en naar een land reizen dat het met mensenrechten niet zo nauw neemt? Geen zorgen, het hoeft niet langer!

Toerisme heeft veel invloed

The Latin American Travel Company rangschikte 136 landen op basis van hun visies op ethiek en morele waarden. Het bedrijf ging op zoek naar de landen waar de overheden en sociale systemen intensief de bevolking steunen. Ze namen de wetten onder de loep over milieu, mensenrechten, dierenwelzijn, gendergelijkheid en arbeidsrechten. Daarnaast kregen alle landen ook een score voor vrede en ‘positief welzijn’.

Het reisbedrijf deed het onderzoek naar eigen zeggen omdat reizigers heel veel macht hebben. “Er zijn zo veel landen waar toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomen is. Bovendien kunnen reizigers plaatsen en evenementen boycotten om ethische en morele veranderingen af te dwingen. Of, langs de andere kant, kunnen toeristen kiezen om landen te bezoeken die goede ethische waarden naleven, om ervoor te zorgen dat andere bestemmingen dat voorbeeld gaan volgen.”

De drie landen waar je het best naartoe kan reizen als je ethisch wil reizen, zijn de volgende:

3. IJsland

IJsland staat op de derde plaats in het lijstje met meest ethische reisbestemmingen. De hoge score van 26 punten op 30, kreeg het land vooral door haar eerste plaats op vlak van mensenrechten en vrede. Voor arbeidsrechten kreeg IJsland ook de hoogste score. Wat dierenwelzijn betreft, kan het er wel nog wat beter. Daarvoor kreeg het land maar de op één na laagste score (al zijn er wel een heleboel landen die de laagste score kregen).

2. Oostenrijk

Oostenrijk scoort over het algemeen erg hoog op vlak van ethische en morele waarden. Alhoewel de score voor de bescherming van de mensenrechten niet extreem hoog is, zijn de Oostenrijkers wel heel tevreden mensen. Het land staat namelijk op nummer één in het lijstje over positief welzijn. Ook qua vrede scoort Oostenrijk goed: het land bezet de derde plaats in de ranking. Oostenrijk behoort ook tot de top twaalf van landen met goede arbeidsrechten en bij de twee die de hoogste score kregen voor dierenwelzijn.

1. Duitsland

Duitsland kreeg over het algemeen geen extreme scores. Het land verdiende zijn 29 op 30 door overal goed te scoren en niet, zoals IJsland, op één onderdeel heel veel punten te verliezen. Op vlak van dierenwelzijn en arbeidsrechten kreeg Duitsland de hoogste score. Qua mensenrechten, gendergelijkheid en welzijn staat het land wel in de top tien van de 136 landen in het lijstje. Vrede is niet echt een sterk punt van het land. Daar staat Duitsland maar bij de eerste twintig landen.

Hoe zit het met België?

Ons landje doet het ook zéker niet slecht in de lijst van ethisch verantwoorde reisbestemmingen. België staat namelijk op de zevende plaats! Ons land scoort vooral goed op vlak van gendergelijkheid. Daar staan we op de derde plaats, na Denemarken (op één) en Nederland en Zweden, die de tweede plaats delen. Ook de arbeidsrechten in België zijn verre van slecht: we kregen de tweede hoogste score toegewezen. Er is wel nog wat werk aan de winkel als het over positief welzijn gaat, want daar kreeg ons land een héél lage score.

De rest van de top 10

Zoals je hierboven al kon lezen, begint de top drie met Duitsland, Oostenrijk en IJsland. Die landen worden gevolgd door Nederland (op vier), Nieuw-Zeeland (op vijf), Canada (op zes), België, Finland, Tsjechië en uiteindelijk Denemarken op tien. Opvallend? Zweden staat maar op de vijfenveertigste plaats in het lijstje. De andere Scandinavische landen doen het opvallend beter en staan allemaal ruim binnen de top twintig. Die top wordt afgesloten door Chili en onmiddellijk gevolgd door de Verenigde Staten.

Gesponsorde artikelen