Ethische hacking wordt bijzonder lucratieve sector

Ethische hacking wordt bijzonder lucratieve sector

Malafide hackers kunnen voor bedrijven heel wat kopzorgen creëren. Men is dan ook bereid om veel geld uit te geven aan oplossingen die problemen kunnen helpen vermijden. De speurtocht naar digitale bedreigingen kunnen voor specialisten een bijzonder lucratieve activiteit worden. Dat blijkt uit de oplopende vergoedingen die bedrijven aan zogenaamde ethische hackers betalen om kwetsbaarheden in hun digitale systemen te ontdekken.

Digitale lekken kunnen tot grote verliezen leiden en daarom zijn bedrijven bereid om beloningen uit te betalen aan specialisten die de zwakke plekken van hun systeem kunnen ontdekken. Vaak gaat het om individuele experts, maar er zijn steeds meer bedrijven die teams van specialisten kunnen inzetten

Volgens James Chappell, chief technology officer bij de Britse cyberbeveiliger Digital Shadows, beseffen bedrijven steeds vaker dat ze moeten denken als een hacker om hun systeem te beschermen. Hierdoor wordt er steeds vaker samengewerkt met zogenaamde ethische hackers. Dat er gebruik gemaakt wordt van die specialisten is niet nieuw.

Grote bedragen

Vorig jaar betaalde Facebook 880.000 dollar voor 12.000 meldingen die over potentiële bedreigingen werden ontvangen. Sinds het sociale netwerkbedrijf zeven jaar geleden met het programma startte, werd in totaal al 6,3 miljoen dollar aan ethische hackers uitbetaald. Google keerde sinds het begin van dit decennium 12 miljoen dollar beloningen uit. Vorig jaar was er sprake van een vergoeding van 2,7 miljoen dollar. Ook Apple en Intel betalen beloningen.

“Organisaties die een efficiënte digitale verdedigingsstrategie opzetten, kunnen van de ethische hackers grote voordelen ondervinden,” zegt Jérôme Segura, hoofdanalist bij MalwareBytes. In het verleden werden de diensten vooral vanuit een freelance-gemeenschap aangeboden. Pas de jongste vijf jaar is daarin echter verandering gekomen.

Gesponsorde artikelen