EU en May passen brexit-deal aan vlak voor cruciale stemming in Brits parlement. Maar is het genoeg?

EU en May passen brexit-deal aan vlak voor cruciale stemming in Brits parlement. Maar is het genoeg?

De Britse premier Theresa May is met EU-voorzitter Jean-Claude Juncker tot een aanpassing van haar Brexitakkoord overeengekomen. Met deze nieuwe deal hoopt ze op steun voor haar Brexitplannen als daar vandaag over gestemd gaat worden in het parlement. Maar of het genoeg is, is maar de vraag. Eén prominente tegenstander noemde het al “lipstick op een varken”.

De Europese Unie biedt het Verenigd Koninkrijk “wettelijk bindende garanties” over de Ierse grens in het Brexitakkoord. De EU en de Britse regering hebben een akkoord bereikt over de zogenoemde backstop, een vangnet dat moet garanderen dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open blijft als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

De Europese Unie biedt May de garantie dat de EU niet voor onbepaalde tijd kan terugvallen op de backstop. Mocht de EU dat toch doen, dan kan het Verenigd Koninkrijk dat door arbitrage aanvechten en als ze gelijk krijgen kan de backstop opgeschort worden.

Het Britse parlement verwierp in januari de deal die premier May met de EU sloot. Er was angst dat de backstop een permanente maatregel zou zijn, waardoor de Britten zouden worden gedwongen om in de lengte van jaren in een douane-unie met de EU te zitten, vanwege de open grens met Ierland.

Aan het akkoord dat er al lag, worden nu twee verklaringen toegevoegd. De eerste is een gezamenlijke. De tweede is een verklaring van de Britse regering waarin staat dat de Britten zich het recht voorbehouden eenzijdig maatregelen te kunnen treffen om te voorkomen dat de Britten gevangen komen te zitten in een douane-unie.

Vat is nu he-le-maal af

Vandaag stemt het Britse parlement opnieuw over het brexit-akkoord. Premier May zei op de gezamenlijke persconferentie met Europese Commissievoorzitter Juncker ze alles uit de onderhandelingen heeft gehaald en dat er niets meer in het vat zit. Juncker verzekerde van zijn kant dat dit het beste mogelijke resultaat is. “We geven het akkoord een tweede kans. Mar er komt geen derde kans. Er komen geen nieuwe onderhandelingen. Dit is het.”

De vraag is maar of deze nadere afspraken genoeg zijn om het Britse parlement te overtuigen alsnog voor Mays plan te stemmen. Volgens May komen de verklaringen tegemoet aan de bezwaren van het parlement maar oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour vindt dat May heeft gefaald bij de onderhandelingen en dat ze de aan het parlement beloofde veranderingen niet voor elkaar heeft gekregen.

Lipstick on a pig

Een partijgenoot van May en voorstander van de brexit, Mike Penning, zegt dat hij nu overtuigd is en vanavond voor de deal zal stemmen. Veel andere conservatieve parlementariërs willen nog niet reageren en willen de nieuwe afspraken eerst bestuderen. De meeste reageren met scepticisme. Eén van hen, Stev Baker, noemde de aanpassingen al “lipstick op een varken”.

Als May haar akkoord vandaag voor een tweede keer niet verkocht krijgt, heeft ze beloofd dat er ’s anderendaags een stemming komt over een uitstap zonder akkoord. Als het parlement dan géén no deal-brexit wil, dan wordt er daags nadien nog eens gestemd, over het uitstel van de brexit

Gesponsorde artikelen