EU: “Facebook moet schadelijke commentaar op platform zelf opsporen en verwijderen”

Facebook CEO Mark Zuckerberg
GettyImages

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie heeft geadviseerd dat Facebook verplicht zou moeten worden om alle informatie die online gedeeld wordt door gebruikers aan een screening te onderwerpen. Dingen die niet door de beugel kunnen zouden dan verwijderd moeten worden. Dit advies kan ernstige gevolgen hebben voor Facebook.

Dat mensen in commentaren op Facebook al eens hard uit de hoek durven komen, hoeven we jullie natuurlijk niet meer uit te leggen. Maar daar zou weleens verandering in kunnen komen. De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie heeft namelijk een advies uitgevaardigd dat stelt dat Facebook “smadelijke” informatie, die gedeeld wordt door gebruikers zou moeten opsporen en indien nodig verwijderen.

Oostenrijkse politica

Facebook
GettyImages

De bal ging aan het rollen toen een Oostenrijkse politica aan de alarmbel trok. Nadat er een krantenartikel verschenen was over haar, postte een Facebookgebruiker zijn ongezouten mening. Daarbij nam hij geen blad voor de mond en postte hij een denigrerende commentaar samen met een foto van de politica.

De politica van de Oostenrijkse groene partij nam daarom contact op met Facebook met de vraag om de post te verwijderen, maar ze kreeg geen gehoor van de socialenetwerksite. Daarom stapte ze naar de rechtbank, waar ze wel haar gelijk haalde. Daar werd beslist dat er geen foto’s meer verspreid mogen worden van de politica met commentaar die “inhoudelijk overeenstemt” met de inhoud van de bewuste denigrerende post. De post werd door Facebook nu wel offline gehaald.

Europees Hof van Justitie

Maar daar bleef het niet bij. In de nasleep van het proces ontstond er een heuse procedureslag waardoor de zaak terechtkwam bij het Europees Hof van Justitie. En dat Hof heeft nu een opvallend advies gelanceerd.

De advocaat-generaal van het Hof vindt namelijk dat Facebook verplicht moet kunnen worden tot het screenen van alle informatie die via het online platform gedeeld wordt. Op die manier zouden ze kwetsende of denigrerende boodschappen meteen kunnen verwijderen, wanneer ze over de schreef gaan.

Censuur op Facebook

Facebook
GettyImages

Het Europese Hof van Justitie roept dus in principe op tot een vorm van censuur op de socialenetwerksite en daar is Facebook absoluut niet mee gediend. “Deze zaak roept ernstige vragen op over de online vrijheid van meningsuiting en de rol die internetplatformen dienen te spelen in de opsporing en verwijdering van meningen, zeker wanneer het gaat over politieke discussies waarbij volksvertegenwoordigers worden bekritiseerd”, klinkt het bij de socialenetwerksite.

Ze halen ook aan dat ze sowieso al berichten verwijderen. “We verwijderen berichten die in strijd zijn met de wet. Onze prioriteit is de veiligheid van onze gebruikers. Dit advies ondermijnt echter het principe dat het ene land de vrijheid van meningsuiting in een ander niet kan inperken. We hopen dat het Hof verduidelijkt dat zelfs online de impact van een rechterlijk bevel beperkt moet blijven tot het land van die rechtbank.”

Eerder besliste de Europese Unie al dat Facebook zelf verantwoordelijk is voor auteursrechtinbreuken op de website. Dat deden ze met het fel bekritiseerde artikel 13. Daardoor moet Facebook er zelf voor zorgen dat er geen schendingen van het auteursrecht plaatsvinden op de socialenetwerksite. Alles wat je daarover moet weten, vind je hier.

Twitter

Emmanuel Macron
GettyImages

Later deze week zullen Frans president Emmanuel Macron en Twitter-CEO Jack Dorsey samenzitten om te spreken over de veiligheid op het internet, en dus specifiek op de socialenetwerksite Twitter.

De meeting vindt plaats als onderdeel van de ‘Christchurch Call For Action’, vernoemd naar de aanslag in de Christchurch in Nieuw-Zeeland op 15 maart dit jaar. Daarbij werden beelden van de aanslag en steunbetuigingen voor de terrorist al snel verspreid via verschillende sociale mediakanalen. Ook hier kan er dus een soortgelijke beslissing vallen.

Gesponsorde artikelen