EU wil internetkabel aanleggen in Zwarte Zee om afhankelijkheid Rusland af te bouwen

De kabel komt er door de toenemende bezorgdheden omtrent de veiligheid van belangrijke infrastructuur. Hij zou lopen van Oost-Europa tot Georgië. 

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne heeft de EU gerealiseerd dat haar afhankelijkheid van Rusland een strategische zwakte is. Waar mogelijk probeert de Unie nu die afhankelijkheid af te bouwen.

In het nieuws: Een internetkabel van 1.100 kilometer en 45 miljoen euro.

  • Het project beoogt de “afhankelijkheid van de landelijke glasvezelverbindingen via Rusland” te verminderen, stelde een rapport van de Europese Commissie. Het idee circuleert al sinds oktober 2021 en wordt nu versneld door de oorlog in Oekraïne.
  • Sinds de Nord Stream-ontploffingen rijzen bezorgdheden over sabotage. Wie achter die ontploffingen zat is niet bewezen. Wel werden er twee Russische schepen aan gelinkt, maar er circuleren nog andere theorieën.
  • Rusland is een van de mogelijke routes voor het internetverkeer tussen Europa en Azië. Sommige politici zien hier een zwakke plek in. Concrete plannen over de haalbaarheid en de bouw zijn er nog niet, en inschattingen maken is moeilijk zolang Russische schepen de wateren van de Zwarte Zee blijven bevaren.
  • De internetkabel in de Zwarte Zee maakt deel uit van het Global Gateway Initiative van de Europese Commissie, een soort tegenhanger van het Chinese Belt and Road Initiative en wil ontwikkelingslanden een alternatieve kredietlijn bieden dan die van de Peking. De Europese Investeringsbank is bereid om het project 20 miljoen euro toe te stoppen.
bron: Google Maps

Terechte zorgen?

  • Sinds de Nord Stream-sabotage zijn de vragen over de veiligheid van cruciale infrastructuur enkel toegenomen. Er werden ook al Russische schepen in de Noordzee gesignaleerd. Spionage-experten vermoeden dat ze daar zijn om windmolenparken, communicatiekabels en andere infrastructuur in kaart te brengen.
  • In het najaar van 2022 werd een Franse kabel beschadigd en in Noorwegen verdween er zelfs een. In beide gevallen waren Russische vissersboten in de buurt. Frankrijk verscherpte als reactie de surveillance van de onderzeese kabels.
  • China heeft de snelheid waarmee ze internetkabels in de Zuid-Chinese zee legt ook versneld om zo meer controle te hebben over belangrijke infrastructuur. De onderzeese kabels tussen China en Taiwan werden al eens beschadigd, waarbij de Taiwanese overheid China als de schuldige aanwijst.
Meer
Lees meer...