EU bereid milieunormen te versoepelen om onafhankelijkheid van Rusland te bereiken

In een poging om zo snel mogelijk een eind te maken aan haar afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen, is de Europese Unie bereid haar regelgeving over het verlenen van vergunningen voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie te versoepelen.

Volgens documenten waarover de Financial Times beschikt, overweegt de Europese Unie haar milieuregelgeving te herzien om het aantal projecten voor hernieuwbare energie in haar lidstaten te bevorderen. Meer bepaald overweegt de EU het licht op groen te zetten voor wind- en zonne-energieprojecten zonder dat hiervoor een milieueffectbeoordeling vereist is.

“De lengte en complexiteit van de administratieve procedures vormen een belangrijke hinderpaal voor investeringen in hernieuwbare energie en aanverwante infrastructuur”, luidt het in de documenten.

Een belangrijke verduidelijking: deze versoepeling van de regels voor de afgifte van vergunningen zal alleen gelden in gebieden die als “go-to” zijn aangewezen. Elk van de 27 lidstaten zal binnen zijn grenzen dergelijke plannen moeten opstellen, op basis van een “strategische” effectbeoordeling.

Deze plannen kunnen echter “leiden tot de dood of incidentele verstoring van vogels en andere beschermde soorten”, aldus het voorstel.

Verhoging van de streefcijfers voor hernieuwbare energie

Momenteel heeft de EU als doel gesteld om tegen eind dit decennium 40 procent van haar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. Maar deze ambitie kan volgende week al naar boven worden bijgesteld, met een oproep om het tempo waarin groene energieprojecten worden uitgevoerd met 30 procent op te voeren, zo onthult de Financial Times.

Deze honger naar hernieuwbare energie houdt rechtstreeks verband met de wens van de EU om niet langer afhankelijk te zijn van Russische fossiele brandstoffen. Vorige maand werd besloten tot een embargo op steenkool en sinds vorige week ligt een olieboycot op tafel. Wat Russisch gas betreft, willen sommige Europese landen dat de EU het zonder doet, maar een consensus lijkt nog ver weg.

Criteria voor groene waterstof

Naast hernieuwbare energie rekent de EU ook op waterstof. Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie en belast met de Green Deal, heeft dinsdag zelfs gezegd dat de invoer van waterstof het enige mogelijke alternatief is voor het gas dat door de Europese zware industrie wordt gebruikt en dat grotendeels uit Rusland komt. Hij zei dat de Commissie “veel verder” zou gaan dan de 40 gigawatt aan groene waterstofcapaciteit tegen 2030 die zij momenteel nastreeft.

Het blijkt dat Brussel twee duidelijke criteria wil vaststellen om elektrolytisch geproduceerde waterstof als “hernieuwbaar” te etiketteren. Bij de productie moet ervoor gezorgd worden dat het verbruik van elektriciteit uit fossiele brandstoffen niet toeneemt en het proces moet evenveel hernieuwbare elektriciteit aan het net teruggeven als het verbruikt.

(am/mah)

Meer
Lees meer...