EU verklaart dat migratiecrisis voorbij is en snoert Orbán de mond

EU verklaart dat migratiecrisis voorbij is en snoert Orbán de mond

De Europese Commissie heeft verklaard dat de migratiecrisis voorbij is. De instelling spreekt ook met klem “het fake news en de foutieve informatie” tegen die de Hongaarse premier Viktor Orbán verspreidt.

De Nederlander Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de commissie-Juncker, heeft verklaard dat “Europa niet langer de migratiecrisis ervaart zoals in 2015”. Timmermans wijst er wel op dat “de structurele problemen er nog steeds zijn”. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Daling van 89 procent

In 2018 telde de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) nog 116.647 mensen die de middellandse zee overstaken op zoek naar een beter leven. Dat is een afname van 89 procent vergeleken met 2015, het toppunt van de crisis.

Poster

De Europese Commissie haalt ook bijzonder hard uit naar de “mythes en onwaarheden” die verspreid worden. Vooral de Hongaarse premier Viktor Orbán, in wiens kiesprogramma migratie een centrale plaats heeft, krijgt ervan langs.

Vorige maand bracht de Hongaarse regering onder leiding van Orbán nog een poster uit met Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker en de Joods-Hongaarse zakenman George Soros erop. Op de poster staat dat die twee de veiligheid in Hongarije in het gedrang zouden brengen.

“15 mythes”

De Europese Commissie reageert ongewoon scherp en heeft een lijst uitgebracht met “15 mythes over migratie”. Vanboven op die lijst staat dat “Europa niet langer in een migratiecrisis verkeert”. Ook worden de met de stereotypen dat migranten ziekten met zich mee zouden brengen en de economie zouden beschadigen, grond gelijk gemaakt.

Griekenland en Spanje

De EU erkent wel dat er “belangrijke problemen onopgelost blijven in Griekenland”. Op het eiland Samos leven 4.000 mensen in een overbevolkt vluchtelingenkamp. Heel wat beleidsmakers leggen de oorzaak daarvan bij de EU en hun slecht beheer van kapitaal.

Nu Italië de aankomst van bootvluchtelingen streng probeert tegen te gaan, is Spanje ‘de hoofdingang’ van Europa geworden. De Commissie communiceerde eerder al dat het een budget van 140 miljoen euro vrijgemaakt heeft om samen met Marokko een verregaande grensbewaking op te zetten. Tot nu toe hebben alle Noord-Afrikaanse landen echter geweigerd om hun douane-eenheden extra taken op te leggen.

Meer kritiek

De Commissie spreekt ook het verwijt tegen dat het EU-beleid mensen uit Afrika zou aanzetten om naar de EU te komen. De Commissie wijst erop dat het in 27 Afrikaanse landen projecten steunt voor economische ontwikkeling en voor grensbewaking. Het ontkent ook autoritaire regimes te steunen en wijst erop dat 90 procent van het geld gaat naar ngo’s en organisaties van de Verenigde Naties.

De EU krijgt ook het verwijt mensen de Libische kustwacht te trainen om mensen terug te halen naar een onveilig land, waar er oorlog is en waar er onherbergzame vluchtelingenkampen zijn. De Europese Commissie verdedigt zich door te zeggen dat het “er hard aan werkt om migranten uit Libië te evacueren”. Gedwongen opsluitingen zonder proces tegengaan, is voor de EU nog steeds een prioriteit. Zo’n 37.000 mensen hebbende hulp gekregen van de UNHCR, dat ook gesteund wordt door de EU, om terug te keren naar hun thuisland.

Ruzie met CD&V

Orbán haalde zwaar uit naar onder meer CD&V, omdat die zijn partij uit de Europese EVP-fractie willen zetten vanwege de poster. In het Duitse Welt am Sonntag noemde Orbán politici van CD&V en cdH “nuttige idioten”: “Als wij weg zijn, zullen ze de Italianen aanvallen, en daarna de Oostenrijkers. Dat is de salamitactiek die gebruikt wordt om de EVP op Europees niveau te verzwakken zodat de socialisten, links, het leiderschap kan overnemen in Europa.”
Beke reageerde door te zeggen dat Orbán fake news verkondigt: “Het interview bewijst waarom wij de lijn trekken. Met de nakende brexit, klimaatuitdagingen, het veiligheidsvraagstuk, … hebben we nood aan bouwers, niet aan slopers. CD&V wil een EVP van bouwers.”

Gesponsorde artikelen