EU wil dat Google en Youtube hun algoritmes aanpassen in strijd tegen IS: geen haatfilmpjes meer

EU wil dat Google en Youtube hun algoritmes aanpassen in strijd tegen IS: geen haatfilmpjes meer

De strijd tegen IS (of Daesh) is topprioriteit voor de Europese Unie, maar dat heeft zo zijn uitdagingen. Onder andere omdat Islamic State gebruik maakt van het internet om strijders te rekruteren. De EU wil daarom bekijken of oproepen, filmpjes en haatdragende profielen niet kunnen worden geblokkeerd. Tegelijk wordt ingezet op tegenpropaganda.

Op 9 oktober in Luxemburg zal EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malström samenzitten met internationale internetspelers, zoals Google, Twitter, Facebook, YouTube en minder bekende, zoals Diaspora, zo staat te lezen in De Tijd. Doel? Een akkoord sluiten om filmpjes die het jihadileven verheerlijken (zoals dit filmpje met West-Vlaamse rekruten) en haatprofielen te blokkeren. 

Tegelijk zal vriendelijk aan de internetbedrijven worden gevraagd om de boodschappen van tegenpropaganda (die potentiële rekruten moet ontmoedigen) hoger te duwen in de zoekresultaten. De EU lheeft bijna zo’n filmpje klaar (Abdullah X) dat gericht is op moslimjongeren maar tegelijk een boodschap tegen de jihad uitdraagt. Wie op Google of YouTube informatie zoekt over jihadi’s zou dit filmpje als eerste moeten te zien krijgen. Ook de VS werkt aan gelijkaardige tegenpropagandafilmpjes

“Internetbedrijven beseffen dat ze een verantwoordelijkheid hebben”

Daarvoor moeten de internetbedrijven wel hun algoritmes aanpassen. Een gevoelige kwestie, “maar de internetbedrijven beseffen dat ze een verantwoordelijkheid hebben”, zegt Jonathan Russell, een Brits contraterrorisme-expert, in De Tijd. 

Natuurlijk worden de zoekresultaten nu op een of andere manier ook gemanipuleerd, op taal of populariteit bijvoorbeeld (wat de relevantie al eens wegduwt). Maar als een overheid dat vraagt, dan begint het naar censuur te ruiken. Wat het ook wordt, als het niet enkel de volgorde wordt aangepast, maar bepaalde content ook zou worden geblokkeerd. Voor de goede zaak, natuurlijk… maar dat vinden de andere partijen die informatie bewust censureren, en die de EU meestal veroordeelt, natuurlijk ook. 

Het is een probleem waar ook de Zweedse coalitie mee worstelt: de N-VA wil de strijd tegen terroristen opdrjiven, maar stoot daarbij op Open Vld, dat de privacy wil blijven verdedigen. 

Gesponsorde artikelen