Left Right
scrollTop top

Eum. Het kost maar 74 euro om een Apple Watch te maken


Eum. Het kost maar 74 euro om een Apple Watch te maken

399 euro, zoveel moet je betalen voor het goedkoopste model van de Apple Watch. Maar de kostprijs van de productie is lager, véél lager zelfs. Volgens een schatting van het researchbedrijf IHS kosten de onderdeel samen slechts 83,7 dollar of zo’n 74,3 euro. Als dat klopt, dan zou de winstmarge voor de smartwatch de hoogste van alle Apple-producten zijn.

De effectieve kostprijs werd door IHS berekend voor het sporthorloge van 38 millimeter. Het duurste onderdeel bleek het scherm te zijn, dat zo’n 20,5 dollar (of 18,2 dollar kost). Daarna komen het polsbandje (16,5 dollar of 14,6 euro) en de processor (10,2 dollar of 9 euro).

Totaal

Na het optellen van de kostprijs van alle onderdelen kwam IHS tot een totaal van 81,2 dollar of zo’n 72,1 euro. Tel daar nog eens de productieprijs van 2,5 dollar (of zo’n 2,2 euro) bij en je komt op een totaal van 83,7 of 74,3 euro. Helemaal niet zoveel dus.

Dat Apple op al haar producten veel winst maakt, hoeven we je niet te vertellen. Maar de winstmarge voor de Apple Watch is toch wel erg hoog. De hardwarekost voor het sportmodel is ongeveer 24 procent van de vooropgestelde verkoopprijs, terwijl dat bij andere Apple-producten tussen 29 en 38 procent varieert.

Getty Images

Pure winst?

Maar het moet wel gezegd: volgens Tim Cook – de CEO van Apple – zijn deze schattingen niet te vertrouwen. Hij zei onlangs nog dat hij er nog nooit een had gezien die ook maar in de buurt van een accurate schatting kwam.

Plus: als de schatting van de kostprijs wél accuraat zou zijn, dan zegt het nog niet alles. Je mag niet vergeten dat in deze schatting géén rekening werd gehouden met de kosten voor het onderzoek, de ontwikkeling, de software, de marketing, de logistiek, enzovoort. Maar nee, arm zal Apple er dus zeker niet van worden.

Bronnen: Business Insider, IHS

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…