Eureka! Vlaamse jongeren horen bij de top van Europa op het vlak van wiskunde

Eureka! Vlaamse jongeren horen bij de top van Europa op het vlak van wiskunde

De Vlaamse jongeren horen bij de beste van de klas als het over wiskunde gaat. Dat blijkt uit de eerste resultaten van PISA 2015. Wetenschappen en leesvaardigheid behoren ook tot de specialiteiten van leerlingen in Vlaanderen. Enige minpuntje: er gaapt een grote kloof tussen de best en de minst presterende scholieren.

Om de drie jaar organiseert de OESO een vergelijkende test in wiskunde, wetenschappen en leesvaardigheid. Vandaag maken Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de universiteit van Gent de resultaten van vorig jaar bekend. In 72 landen hebben zo’n 540.000 leerlingen van 15 jaar de tests afgelegd. Onder hen ook 5.675 Vlaamse jongeren uit 175 scholen.

Het beste nieuws: Vlaamse tieners blijken erg goed in wiskunde. Enkel in Estland en Zwitersland halen leerlingen hetzelfde niveau. Op wereldniveau moeten we wel nog een paar Aziatische landen laten voorgaan. Onze buurlanden komen zelfs helemaal niet in de buurt van Vlaamse jongeren als het wiskunde betreft.

Lezen en wetenschap

Qua leesvaardigheid doen slechts zes landen, waaronder Ierland, Finland en opnieuw Estland, het beter dan Vlaanderen. Duitsland houdt gelijke tred, maar Nederland en Frankrijk doen het weer aanzienlijk minder goed dan de Vlamingen. Het minst goed zijn Vlaamse jongeren in wetenschappen, maar ook daar is een tiende plaats nog uitstekend. Alweer Estland en Finland staan bovenaan de Europese ranglijst. Maar de buurlanden komen opnieuw niet in de buurt van Vlaanderen.

Laagpresteerders

Voor minister Crevits tonen de resultaten aan dat de modernisering van het onderwijs de goede kant uitgaat. Helaas is er ook een negatief punt aan het rapport, en dat vraagt nu de aandacht. Waar er veel hoge scores zijn, is het verschil met de minst presterende leerlingen in Vlaanderen veel te groot. Voor elk van de tests zijn er zo’n 17 procent laagpresteerders in Vlaanderen. Het Europese streefdoel is dit aantal onder 15 procent te krijgen.

Gesponsorde artikelen