Dit zijn de voetbalstadions waarmee het Verenigd Koninkrijk en Ierland EURO 2028 hopen binnen te halen

In 2024 wordt het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland gehouden. Maar voor 2028 en 2032 is er nog geen beslissing gemaakt. Tot vorig jaar konden landen zich kandidaat stellen voor EURO 2028, maar ondertussen is er nog steeds geen keuze gemaakt. In een laatste gooi naar de ‘overwinning’ stellen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, of de Britse Eilanden, vandaag hun tien mogelijke stadions voor.

Zal de finale van het EK Voetbal na 2021 in 2028 opnieuw in Wembley plaatsvinden? Het zou zomaar eens kunnen, want de Engelse voetbaltempel staat in de lijst van de 10 stadions waarmee de Britse Eilanden het toernooi proberen binnen te halen. Die stadions zijn verdeeld over Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland.

EURO 2028

Begin vorig jaar kwam het nieuws dat er voor de organisatie van EURO 2028 en 2032 nog vier kandidaten in de running waren. Daarbij hoorden dus het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar ook Turkije, Italië en … Rusland. Die laatste valt om bekende redenen af en Italië maakte bekend dat zij alleen mikken op het EK van 2032.

Dat zorgt ervoor dat er voor EURO 2028 nog maar twee opties zijn: Turkije of het Verenigd Koninkrijk – Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland – en Ierland. De Turkse voetbalbond probeert al sinds 2008 de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal binnen te halen, maar greep er tot nu toe altijd naast.

Tien stadions

Maar ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland zullen er dus alles aan doen om het toernooi binnen te halen. In een final bid maakten de Britse en Ierse voetbalassociaties bekend in welke stadions ze het toernooi willen organiseren. “Wij hebben een goede reputatie wat betreft het organiseren van grote sporttoernooien. We zijn dan ook blij te kunnen meedelen dat ook de regering achter onze kandidatuur voor UEFA EURO 2028 staat”, vertellen ze in een statement. “Dit zal een open, opgewekte en veilige voetbalsfeer garanderen.”

Van de tien stadions waarmee de Britse eilanden de organisatie voor zich proberen te winnen, liggen er zes in Engeland, één in Wales, één in Schotland, één in Ierland en één in Noord-Ierland. Het grootste stadion van de tien is Wembley met 90.652 zitjes, het kleinste is Casement Park in Belfast met 34.500 zitjes. Dat stadion en het Everton Stadium (52.679 plaatsen) in Liverpool moeten wel nog gebouwd worden. Wanneer de UEFA bekend zal maken wie het toernooi mag organiseren, is nog niet bekend.

Dit zijn de voorgestelde tien stadions:

  • Wembley (Londen, UK)
  • Tottenham Hotspur Stadium (London, UK)
  • Etihad Stadium (Manchester, UK)
  • Everton Stadium (Liverpool, UK)
  • Villa Park (Birmingham, UK)
  • St. James’ Park (Newcastle, UK)
  • Principality Stadium (Cardiff, Wales)
  • Hampden Park (Glasgow, Schotland)
  • Casement Park (Belfast, Noord-Ierland)
  • Aviva Stadium (Dublin, Ierland)
Meer
Lees meer...