Eurocontrol waarschuwt piloten voor luchtaanvallen Syrië, VN raakt het niet eens 

Eurocontrol waarschuwt piloten voor luchtaanvallen Syrië, VN raakt het niet eens 

In de komende 72 uur zou er mogelijk een luchtaanval  op Syrië worden gelanceerd, daarom waarschuwt Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleiding, de piloten die in het Mediterraanse gebied vliegen. Intussen werd de VN-Veiligheidsraad het niet eens over een onderzoek naar de gifgasaanval die de mogelijke luchtaanval triggerde: Rusland is de grote dwarsligger.

Omdat een raketaanval in de komende 72 uur mogelijk is, en dat een effect zou hebben op het luchtverkeer rond de Middellandse Zee, pleit Eurocontrol voor voorzichtigheid in de komend uren. Navigatiemateriaal zou kunnen verstoord worden bij zo’n raketaanval, en dus wordt er de komende uren extra opgelet.

Precies waar Eurocontrol deze informatie gekregen heeft, is niet duidelijk, maar op beelden van flightradar zijn inderdaad te zien dat de Syrische regio opvallend leeg is.

“Krachtige reactie” uit de VS

Een raketaanval zou natuurlijk geen grote verrassing zijn: de Verenigde Staten lieten al weten bij monde van Donald Trump dat de dodelijke chlooraanval in Douma, een buitenwijk van Damascus in Syrië, gevolgen zou hebben. “We hebben veel militaire opties”, liet de president daarover optekenen. Er wordt een krachtige reactie verwacht vanuit de Verenigde Staten, ook Frankrijk staat open om luchtaanvallen uit te voeren.

Maar president Emmanuel Macron verbond daar wel enkele voorwaarden aan: er moeten eerst bewijzen zijn voor een chemische aanval, en net op dat punt loopt het momenteel wat mank. De VN-Veiligheidsraad kon het gisteren namelijk helemaal niet eens worden over het onderzoek naar de gebeurtenissen in Douma.

VN kan niet onderzoeken zonder Rusland

Er lag bij de Verenigde Naties een voorstel op tafel om een commissie op te richten die kan bekijken wat er in Douma precies is gebeurd. Maar Rusland vond zo’n onderzoeksgroep onzin. Rusland is een bondgenoot van het Syrische regime.

Wat we wel weten is dat er bij een chemische aanval met chloor zo’n zestig doden zijn gevallen en honderden gewonden. Damascus ontkent alle betrokkenheid.

Flightradar

Gesponsorde artikelen