Left Right
scrollTop top

Europa geeft Rusland met Conchita Wurst de middelvinger


Europa geeft Rusland met Conchita Wurst de middelvinger

Vergeet 25 mei. De echte Europese verkiezingen vonden gisterenavond plaats in Kopenhagen in de vorm van hamsterwielen, trapezes en torenhoge ladders. Wie zich daarbij een circus voor de geest haalt, zal het zich niet verbazen dat een vrouw met een baard de hoogste toppen scheerde. De Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst won de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival en gaf daarmee een grote middelvinger naar intolerante landen als Rusland.

De overwinning van Conchita Wurst doet terugdenken aan Dana International die in 1998 het Eurovisiesongfestival won voor Israël. De transseksuele Dana deed destijds veel stof opwaaien en ook nu bracht Wursts deelname veel kritiek met zich mee. Deelnemende landen als Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland startten een petitie om Wurst uit de competitie te verwijderen, aangezien ze volgens hen propaganda voerde voor een onnatuurlijke levensstijl. De massale douze points vanuit alle hoeken van Europa is het bewijs dat de gemiddelde Europeaan daar duidelijk anders over denkt. 

Rusland vs. Oekraïne

Het festival in Kopenhagen bleek ook één van de meest politiek geladen edities te zijn. Telkens wanneer een land meer dan zeven punten aan Rusland gaf, vulde de zaal zich met boe-geroep. Punten voor Oekraïne konden dan weer op wat extra applaus rekenen bij de aanwezige fans. Toch werd het snel duidelijk dat een liedjeswedstrijd niet de perfecte barometer voor de politieke situatie in Europa bleek te zijn: zowel Rusland als Oekraïne gaven punten aan elkaar. In totaal kreeg Rusland punten van 14 landen punten, vooral buren. Oekraïne ontving punten van 19 landen, waaronder België. De vijandige sfeer tegenover Rusland was dus vooral hoorbaar in de zaal, maar weinig voelbaar bij het stemmend publiek.

Hoogmis van de kitsch

Ondanks de politieke connotaties, was het Eurovisiesongfestival ook dit jaar weer de hoogmis van de kitsch. De windmachines draaiden overuren, de trapezes werden vanonder het stof gehaald en IJsland bracht zelfs een al dan niet bedoelde ode aan de Teletubbies. 

De Wit-Russische Teo hoefde niet onder te doen qua danspasjes. Zijn ode aan cheesecake bracht hem in hogere sferen. Ook de Poolse inzending viel op, al was het eerder hun kleding en hetgeen waar ze over zongen dat onze aandacht trok.Al hadden we graag Italië genomineerd voor beste liedjestekst dit jaar.

“It was a close shave”

De overwinning van Conchita Wurst brengt uiteraard ook de nodige woordspelingen en andere mopjes met zich mee. De zangeres had haar trofee nog niet de lucht ingestoken of Twitter deed zijn best al om de beste oneliners boven te halen. De Britse openbare omroep leidde de dans:

Conchita’s achternaam bleek ook een inspiratiebron voor velen.VRT-radiojournaliste Fatma Taspinar maakte zich tijdens de wedstrijd zorgen over de Oostenrijkse zangeres.Terwijl VIER-gezicht Lieven Scheire “haam” na afloop meteen zijn felicitaties over bracht.De overwinning van Conchita Wurst is niet enkel een statement in Europa, het zou ook wel eens een trend in gang kunnen zetten. Voor alle vrouwen die een baard overwegen, helpt Twitter je alvast een handje:

Op naar Wenen volgend jaar, waar Oostenrijk voor de tweede maal het Eurovisiesongfestival zal organiseren. Ongetwijfeld opnieuw met Conchita Wurst in de hoofdrol.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308