Left Right
scrollTop top

Europa in 2019: in Italië worden leerkrachten nu opgeleid om bezetenheid door de duivel te herkennen bij leerlingen


Europa in 2019: in Italië worden leerkrachten nu opgeleid om bezetenheid door de duivel te herkennen bij leerlingen

Al meer dan 200 leraren in Italiaanse staatsscholen hebben zich aangemeld voor exorcisme-lessen als onderdeel van een programma om hen te helpen met het herkennen van en omgaan met “door de duivel bezeten” leerlingen.  De lessen zijn het idee van onderwijsminister Marco Bussetti, een fervent katholiek uit de populistische Lega-partij van Matteo Salvini. Volgens Bussetti moeten leerkrachten “worden uitgerust met de nodige hulpmiddelen om de duivel te bestrijden in zijn vele vermommingen, van sekten tot drugs”.

De intensieve 40-uur durende cursus wordt georganiseerd door het Italiaanse ministerie van onderwijs en is speciaal ontworpen voor godsdienstleraren. De cursus richt zich op “exorcismen en bidden om bevrijding van demonen.” Deelnemen aan de cursus kost 400 euro maar de hele toestand wordt gesponsord door de Pauselijke Universiteit van Regina Apostolorum van het Vaticaan. Daar organiseren ze ook elke lente een exorcisme-conventie, bijgewoond door ongeveer 250 priesters die vertrouwd zijn met het uitvoeren van duivelsuitdrijvingen.

De leraren zullen in de cursus niet leren hoe ze zelf een exorcisme moeten uitvoeren – dat mogen alleen gewijde priesters. Maar ze zullen worden getraind om te bidden tegen de duivel en om leerlingen die bezeten zijn door satan te herkennen. Opdat ze dan de lokale exorcistische priester inschakelen voor een “volledige interventie”.

Nog elk jaar half miljoen uitdrijvingen in Italië

Pastoor Paolo Carlin, woordvoerder van de Internationale Vereniging voor Exorcisten, zegt dat er elk jaar nog steeds een half miljoen uitdrijvingen in Italië plaatsvinden. Zijn organisatie heeft ongeveer 400 crucifix-dragende leden, van wie iets meer dan de helft Italiaans is, en Carlin organiseerde afgelopen weekend nog een seminarie over uitdrijving op Sicilië, waar hij massaal getrainde exorcisten zegende.

De “topact” op het Siciliaanse duivelsuitdrijvings-evenement was pater Cesare Truqui, een student van pater Gabriel Amorth, die meer dan twee decennia de belangrijkste exorcist van het Vaticaan was en van wiens bestseller, The Devil and Father Amorth, nog een Netflix-documentaire werd gemaakt twee jaar geleden.

Truqui vertelde in Sicilië dat het werk van de duivel niet echt zo mysterieus is. “De normale manier waarop hij binnenkomt is door verleiding en obsessies”, vertelde hij journalisten, verwijzend naar alles van videogameverslaving tot online porno. In die gevallen, zei hij, zijn wijwater, een rozenkrans en het exorcisme zoals gestipuleerd door de katholieke kerk “de enige hoop”.

“Mensen die zich bezig houden met zwarte magie”

Maar het bestrijden van al dat kwaad lijkt steeds eenzamer werk te zijn, want het aantal opgeleide specialisten neemt af. “Veel christenen geloven niet langer in het bestaan ​​van de duivel”, vertelde pater Truqui aan Vatican News. “Er zijn maar weinig exorcisten aangesteld en er zijn geen jonge priesters meer die bereid zijn de doctrine en de praktijk van de bevrijding van zielen te leren.” Als gevolg daarvan neemt het aantal malafide exorcismes door “ongeoefende mensen” toe.

Volgens Truqui, een fervente fan van de door de onderwijsminister ingestelde exorcisme-cursus, is het herkennen van de symptomen van satanisch bezetenheid de sleutel “van alles”. Zoals daar zijn een furieuze afkeer van religieuze voorwerpen zoals crucifixen of wijwater, en “tekenen van abnormale fysieke kracht of een voorheen onbekende kennis van talen zoals het Aramees en het Latijn.”

Een andere reden voor de toegenomen behoefte aan exorcisten is volgens pater Benigno Palilla, een populaire franciscaner-exorcist in Italië, de groeiende populariteit van astrologie, Tarot-kaartlezers en “mensen die zich bezig houden met zwarte magie”.

“Andere katten te geselen”

Maar niet iedereen in Italië is bereid om zo maar op de, nu ook door de regering gesteunde, exorcisme-kar te springen. Laura Boldrini, een Italiaanse centrumlinkse politica en voormalig voorzitster van de Italiaanse kamer van volksvertegenwoordigers, vindt dat het land andere katten te geselen heeft momenteel.

“Scholen zijn niet veilig want de gebouwen zijn slecht onderhouden en vervallen en leraren worden niet goed betaald”, reageerde ze op nieuws van het nieuwe duivelsuitdrijvingsprogramma van het ministerie van onderwijs. “En wat doet de minister van onderwijs? Hij bevordert exorcisme-cursussen. We zijn niet meer in de Middeleeuwen. Scholen moeten jongeren voorbereiden op de echte uitdagingen van de toekomst.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...