Europa kiest voor ingetogen liefde: Portugal wint het Eurovisiesongfestival, België wordt knap vierde

Europa kiest voor ingetogen liefde: Portugal wint het Eurovisiesongfestival, België wordt knap vierde

Portugal heeft overtuigend het Eurovisiesongfestival gewonnen. Salvador Sobral heeft Europa volledig kunnen inpakken met z’n ingetogen liefdesliedje. Een atypische song voor het Songfestival, maar het kon op niets dan lovende kritieken rekenen. Blanche zette een prachtige prestatie neer, maar België strandde op een mooie vierde plaats.

Al van bij de eerste punten van de vakjury steeg Portugal meteen naar de kop van het klassement, en die plaats stonden ze niet meer af. Een verpletterende zege van Portugal, dat Bulgarije (tweede) en Moldavië (derde) ver achter zich liet. Zo maakte de voor de finale gedoodverfde favoriet het dus volledig waar. Europa kiest zo voor een ingetogen liefdeslied dat totaal breekt met de typisch bombastische songs en acts die normaal het Eurovisiesongfestival winnen.

Portugal was de duidelijke nummer één bij zowel de vakjury als de publieksstemmen en mag zich dan ook de verdiende winnaar noemen. Het is meteen ook de eerste keer dat Portugal het Eurovisiesongfestival wint. Sobral bracht na zijn winst z’n lied nog eens in duet met zijn zus, die tijdens de repetities het nummer had gebracht en de song ook heeft geschreven. Het zorgde voor een prachtig emotioneel hoogtepunt van een spannende avond. Het Eurovisiesongfestival verhuist voor de volgende editie dus naar Portugal!

Alle favorieten deden het eigenlijk heel goed, op één na: Italië. Italië stond bij de bookmakers zelfs lange tijd op één, maar deed het een pak minder dan verwacht. Ook Nederland, dat enorm veel lof kreeg voor hun emotionele ballad, deed het helemaal niet goed. OG3NE kon Europa niet overtuigen. Moldavië, dat na de punten van de vakjury maar midden de rechterkolom stond, steeg naar een onverhoopte derde plaats na de publieksstemmen.

Het heeft niet mogen zijn …

Blanche werd voor de finale nog bij de favorieten gerekend en haar performance was de sterkste die we deze weken al hadden gezien. Het deed ons dan ook hopen dat er misschien wel een stuntje inzat, maar niets is minder waar. België zakte al snel weg en leek eigenlijk nooit mee te doen voor de overwinning.

Blanche werd echter een pak beter gesmaakt door het publiek dan door de vakjury en sprong plotsklaps, mede door het rare bekendmaken van de publieksstemmen, naar een mooie vierde plaats. Blanche evenaart daarmee dus Loïc Nottet, die twee jaar geleden ook tweede werd.

Een sterke prestatie van Blanche, maar het heeft dus niet mogen zijn …

Gesponsorde artikelen