Europa schaft de ‘Bin Laden’, het biljet van 500 euro, af: het zijn toch vooral criminelen die dat gebruiken

Europa schaft de ‘Bin Laden’, het biljet van 500 euro, af: het zijn toch vooral criminelen die dat gebruiken
Bundesbank

De Europese Centrale Bank schrapt het bankbiljet van 500 euro, na bankbiljetten uit Singapore en Zwitserland het briefje met de hoogste waarde. Meteen slecht nieuws voor iedereen die een transactie met cash geld in grote bedragen wil doen. Maar volgens de ECB zijn personen die met koffertjes vol 500 euro biljetten rondlopen quasi altijd criminelen.

Veel last gaat de gemiddelde Europeaan niet hebben van het afschaffen van de bankbiljetten van 500 euro. Die worden vanaf 2018 uit omloop genomen. Maar meer dan de helft van de Europeanen heeft nog nooit zo’n biljet in het echt gezien. Vandaar z’n bijnaam: de ‘Bin Laden’.

De Bin Ladens worden vooral gebruikt voor zaken die het zonlicht en vooral de fiscus beter niet kan zien: illegale transacties. Volgens zakenkrant De Tijd heeft het briefje nauwelijks nut in de officiële economie. Het is dus letterlijk het bankbiljet van de drugsdealers en terroristen. Want één miljoen in dollars weegt in briefjes van 100 dollar (de grootste in de VS) zo’n 10 kilo. In briefjes van 500 euro is dat maar 2,2 kilo. En zelfs met 200 euro briefjes is het maar 5,5 kilo.

Na de aanslagen in Parijs zette de Franse regering een keiharde campagne in tegen het biljet. Waarbij de ECB nu plooit, alleen niet meteen. Daarmee is de deal een beetje een compromis: de Duitsers willen namelijk cash geld niet afschaffen.

De Europese Centrale Bank is bezig alle Europese bankbiljetten te vernieuwen. In 2018 worden nieuwe briefjes van 100 en 200 euro in omloop gebracht. Dat is dan meteen het moment om geen nieuwe briefjes van 500 meer te verdelen. Ze maken de biljetten wel niet illegaal: ze halen ze gewoon systematisch uit omloop. Maar het blijft dus een erkend biljet waarmee je kan blijven betalen.

Opvallend is de oppositie in Duitsland. Blijkbaar houden die ervan veel betalingen in cash te doen. De afschaffing van het biljet zou een “aanval op de persoonlijke vrijheid zijn”, waarbij de overheid uiteindelijk al het cash geld zou vervangen door elektronische betalingen. Zeker omdat er in Duitsland ook negatieve rente is (je betaalt de bank dan geld om je spaarcenten bij te houden) ligt dat moeilijk.

Critici vinden dan weer dat de ECB veel te traag gaat. Want als het om een ‘crimineel’ biljet gaat, waarom duurt het dan zo lang voor het uit de handel verdwijnt? En ook: zal het biljet van 200 euro niet gewoon dat van 500 vervangen als het ‘criminele biljet’? Want zoals gezegd: het 100 dollarbiljet is het grootste in de VS. Dus de euro blijft nog een bankbiljet hanteren dat een pak groter is.

Gesponsorde artikelen