Europa zegt ‘njet’ tegen Arco-regeling. ‘Plan B’ komt nu op de voorgrond (al weet niemand wat dat precies is)

Europa zegt ‘njet’ tegen Arco-regeling. ‘Plan B’ komt nu op de voorgrond (al weet niemand wat dat precies is)

Mocht de Belgische regering beloven om de aandeelhouders van Arco te compenseren voor hun verlies? En betaalt de Belgische staat dus die waarborg terug? Daarover heeft het Europese Hof van Justitie nu een oordeel geveld. Zowat iedereen had al verwacht dat Europa die Belgische staatsinterventie zou afschieten, en zo geschiedde. De regering-Michel moet dus op zoek naar een plan ‘B’. 

Arco is een dossier dat al jaren meegaat in de Wetstraat. De Belgische regering kwam in 2008 tussen, toen de Belgische bank Dexia in grote moeilijkheden geraakte. En zo ook voor Arco en z’n meer dan 800.000 kleine spaarders. Arco is de financiële poot van het ACW, vandaag Beweging.net. Die christelijke zuil liet via haar coöperatieve vennootschap mensen investeren in ‘hun’ bank, en dat was Dexia. Samen met de gemeentes en Ethias was Arco de belangrijkste aandeelhouder van Dexia.

Maar die bank had zware risico’s genomen op de financiële markten en betaalde daar in 2008 de hoogste prijs voor: ze ging overkop. Omdat het om zoveel kleine spaarders ging, zogenaamde coöperanten, én omdat het ook om zowat de hele achterban van CD&V ging, kwam toenmalige premier Yves Leterme (CD&V) tussen. Hij kondigde een ‘spaargarantie’ aan, waarbij het verlies van de coöperanten zou worden gecompenseerd, of toch de eerste 100.000 euro ervan. Die garantie gold ook voor spaarboekjes van beleggers.

Maar die wettelijke staatsgarantie vonden anderen, onder meer de ‘gewone’ aandeelhouders van Dexia, die geen recht hadden op enige staatssteun, totaal oneerlijk. De coöperanten hadden uiteindelijk ook in aandelen belegd, niet in spaarboekjes. Na een lange Belgische procedure, ging de zaak naar het Europese Hof van Justitie. Deze zomer al adviseerde de advocaat-generaal van dat hof dat die waarborg niet geldig is. En vandaag was er dan de definitieve beslissing.

Vernietigt Europa?

Zowat iedereen had verwacht dat Europa die staatswaarborg zou vernietigen, en dat deed het ook. Was dat niet het geval, dan moest België meer dan een miljard euro aan compensaties ophoesten, rechtstreeks uit de staatskas. Maar zover komt het dus niet.

Er moet dus een andere oplossing komen. CD&V dringt fors aan op zo’n plan B. Al tijdens de onderhandelingen om deze federale regering te vormen, kwam Arco op tafel. Daar is afgesproken om een soort ‘plan B’ uit te werken: een andere manier, buiten staatssteun om, om toch de coöperanten iets terug te geven. Het zou gaan om 40 procent van hun inleg.

De advocaten van Deminor, die de Arco-spaarders vertegenwoordigen dringen op Radio 1 nog eens aan op zo’n regeling: “Wij willen een vergoeding tot 40 procent. Er is een alternatief. De eerste beloftes in dit dossier dateren van 2008 en 2009, en zijn opnieuw herhaald in 2014. Maar ze zijn telkens niet nagekomen.”

“De geloofwaardigheid is een beetje zoek naar zoveel loze verklaringen. Het is heel positief dat er zo’n initiatief komt, en een nieuwe regeling. Alleen moeten we opletten dat we niet in dezelfde valkuil van staatssteun gaan trappen,” zegt Deminor.

Ook Kris Peeters, vicepremier van CD&V gaf commentaar op de zaak. Met name over het ‘plan B’ gaf hij wat details. “Het gaat over zo’n 600 miljoen euro. De vraag is hoe we dat bij de spaarders gaan krijgen. De zorg is dat de belastingbetaler dat gaat moeten ophoesten. Maar ik ben er zeker van dat er tal van mogelijkheden zijn waarbij de belastingbetaler niet bezwaard wordt. maar ik ga er van uit dat er oplossingen kunnen weerhouden worden die de belastingbetaler niet viseert.” Het bedrag van 600 miljoen is hoe dan ook niet in de begroting van 2017 voorzien.

Gesponsorde artikelen