European Championschips: Artuur Peters pakt brons op EK kajak K1 1.000 meter

Het was een goede dag voor België op EK kajak in München. Artuur Peters (25) pakte daar op de 1.000 meter K1 een bronzen medaille. Hij moesten enkel topfavorieten Kopasz Bálint (25) en Fernando Pimenta (33) laten voorgaan.

Dat Artuur Peters een sportieve kanjer is, bewees hij al door afgelopen seizoen in het Play4-programma De Container Cup het alltimerecord te verpulveren. Toch leek op de K1 1.000 meter op het EK kajak in München brons het hoogste haalbare voor de Belg.

Ongenaakbaar duo voorin

De Hongaar Kopasz Bálint en de Portugees Fernando Pimenta waren namelijk torenhoog favoriet. De twee waren de afgelopen jaren op grote kampioenschappen namelijk zo goed als onverslaanbaar. Zo heeft Pimenta al drie Europese titels en twee wereldtitels op zijn naam staan. Bálint won dan weer al één keer het EK, twee het WK en pakte recent nog olympische titel. In de meeste van die kampioenschappen stond de andere van de twee eveneens op het podium.

Ook deze keer vertrok het duo als een speer, met Pimenta die al snel de leiding pakte voor zijn Hongaarse concurrent. In de achtergrond lag Peters lange tijd op plaats 4 achter de amper 22-jarige Duitser Jakob Thordsen. Halverwege de wedstrijd nam de Belg echter over. Die derde plaats zou hij niet meer afgeven. Voorin zag Pimenta Bálint in het slot nog nipt hem voorbijgaan.

European Championships

In München, Duitsland zijn op dit moment het multisportevenement European Championships georganiseerd. Tussen 11 en 21 augustus worden in die stad Europese kampioenschappen van heel wat sporter afgewerkt. Het gaat om atletiek, weg- en baanwielrennen, turnen, roeien, triatlon, sportklimmen, kanosprint, tafeltennis en beachvolley. Door die verschillende EK’s op één tijdstip en één locatie te bundelen hopen de sportbonden meer belangstelling op te wekken.

België staat na de medaille van Artuur Peters met een totaal van negen medailles, waaronder drie keer goud. Die gouden medailles waren voor Lotte Kopecky (in de afvallingsrace en de puntenkoers op het EK baanwielrennen) en Nafi Thiam (op de zevenkamp op het EK atletiek).

Meer
Lees meer...