European Championschips: Jules Hesters (afvallingsrace) en Tim Merlier (wegrit) bezorgen België in het wielrennen nog twee bronzen medailles

België heeft na het eerste weekend op het multisportevenement European Championships in het Duitse München afgesloten met vijf medailles. Die werden allemaal behaald op de fiets. Lotte Kopecky zorgde namelijk zowel in de afvallingsrace als in de puntenkoers voor een gouden medaille. Vrijdag had Robbe Ghys in de puntenkoers eerder al voor zilver gezorgd en zondag deden Jules Hesters en Tim Merlier daar nog twee keer brons bij. Alleen die laatste behaalde zijn prestatie niet op de piste, maar in de wegrit.

In München, Duitsland zijn op dit moment het multisportevenement European Championships georganiseerd. Tussen 11 en 21 augustus worden die stad Europese kampioenschappen van heel wat sporter afgewerkt. Het gaat om atletiek, weg- en baanwielrennen, turnen, roeien, triatlon, sportklimmen, kanosprint, tafeltennis en beachvolley. Door die verschillende EK’s op één tijdstip en één locatie te bundelen hopen de sportbonden meer belangstelling op te wekken.

Belgische successen op wielerbaan in München

Omdat de populaire atletiekcompetitie pas maandag van start gaat, was er de eerste dagen extra aandacht voor sporten die normaal minder belangstelling krijgen. Voor België lagen de grootste medaillekansen in de eerste dagen van de European Championships op de kleine wielerbaan in München.

Robbe Ghys werd vrijdag in puntenkoers tweede met 123 punten. Hij moest enkel de Franse wereldtopper Benjamin Thomas, die recent nog de Tour reed, voorlaten met 135 punten. Zaterdag en zondag zorgde Lotte Kopecky dan voor een dubbel Belgisch feestje door zowel in de afvallingsrace als in de puntenkoers Europees kampioen te worden.

Verwachte massasprint in wegrit

Maar daarmee waren de Belgische medaillekansen nog lang niet voorbij. Zaterdagmiddag was het eindelijk tijd voor de wegrenners. Met een zo goed als volledig vlak parcours van ‘amper’ 208 kilometer stond in de sterren geschreven dat een massasprint zou beslissen over de Europese titel bij de mannen. Sonny Colbrelli, die vorig jaar nipte de zilveren Remco Evenepoel wist af te houden, zou dus een snelle man krijgen als opvolger. Zelf staat de Italiaan overigens nog altijd met hartproblemen aan de kant.

Belgische team in functie van Merlier

De Belgische mannen stonden in München met acht renners aan de start, maar vooraf was duidelijk gemaakt dat sprinter Tim Merlier de absolute kopman was. Na enkele kansloze ontsnappingspogingen gingen we dan ook – na meer dan 4,5 uur wedstrijd – met een grote groep naar de streep.

In de slotkilometers waren het de Italianen die met hun tijdritkanon Filippo Ganna het heft in handen namen. Zijn hoge snelheid trok het peloton op een lint en Merlier leek aanvankelijk iets te ver te zitten. Met de hulp van Edward Theuns en Bert Van Lerberghe raakte hij uiteindelijk toch waar hij moest zitten. Maar daarmee waren zijn sprintloodsen wel al opgebruikt. Tim Merlier begon daardoor iets te vroeg zijn sprint in te zetten.

Lang leek de Belg op weg naar de Europese titel. In de laatste 25 meter zag hij echter nog de Nederlandse spurtbom Fabio Jakobsen voorbijkomen. Die bracht de ervaren Franse sprinter Arnaud Démare mee in zijn zog. Daardoor moest Tim Merlier uiteindelijk tevreden zijn met de derde plaats en dus een bronzen medaille.

Bekijk hier de samenvatting van de wegrit van het EK wielrennen van 2022 in München:

Brons voor Hesters in afvallingsrace

Enkele uren later kwam er met Jules Hesters opnieuw een outsider voor een medaille in actie op de wielerbaan. De 23-jarige Gentenaar werd op dat onderdeel bij de beloftes namelijk tot drie keer toe Europees kampioen. Dat het ook met de vorm goed zit bewees Hesters bovendien al een dag eerder door op het EK vijfde te worden op het onderdeel scratch.

De afvalling is en blijft echter een moeilijk te voorspellen onderdeel met vaak de nodige chaos en zelfs valpartijen tot gevolg. “Je moet wat zot zijn voor dit nummer”, zei Hesters na de wedstrijd daar zelf over aan Sporza. Tijdens de wedstrijd leek de jonge Belg echter de kalmte zelve. Zonder ooit echt op te vallen, kwam hij nooit in de problemen. Uiteindelijk schakelde hij, toen ze nog met vier renners in koers waren, de Nederlander Yoeri Havik uit.

Indrukwekkende Viviani

Daarmee was een medaille binnen voor Hesters, die duidelijk door zijn beste krachten heen zat. De Belg legde zich dan ook zonder problemen neer bij de derde plaats en de bijhorende bronzen medaille. De zege ging uiteindelijk naar de Italiaan Elia Viviani voor de Duitser Theo Reinhardt. Ddie gouden medaille van de Italiaan van Ineos Grenadiers is extra opvallend omdat hij amper uren eerder ook al zevende was geworden in de wegrit. Een straffe prestatie van Viviani dus, die al zijn negende Europese titel pakt in het baanwielrennen.

Meer
Lees meer...