Left Right
scrollTop top

Europees arrestatiebevel voor Puigdemont ingetrokken


Europees arrestatiebevel voor Puigdemont ingetrokken

Het Spaanse gerecht heeft het Europese arrestatiebevel dat liep tegen Catalaans oud-premier Carles Puigdemont en vier van zijn ministers ingetrokken. Het gerecht wil zo, volgens de Spaanse krant El Pais, voorkomen dat België zich uitspreekt over de zaak.

De raadkamer in Brussel zou zich de komende dagen buigen over het al dan niet uitleveren van de Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont en vier van zijn ministers. De beslissing zou pas vallen op 14 december, maar dat lijkt nu niet meer nodig.

Eén zaak

Het Spaanse Hooggerechtshof trekt het Europese arrestatiebevel nu in, dat stelde Pablo Llarena.

Llarena oordeelde dat het in de zaak om verschillende onderwerpen gaat maar dat die wel als één zaak moet worden behandeld. Mocht België zich over een deel van de zaak uitspreken, zou dat nefast zijn volgens Llarena. Door het arrestatiebevel in te trekken, wil Llarena en het Spaanse hof nu voorkomen dat België, of een ander land, dat doet.

Vrij op borg

Diezelfde Llarene liet gisteren nog zes vastgehouden Catalaanse politici vrij op borg. Verschillende hoger geplaatsten, zoals de vice-premier Oriol Junqueras en de ex-minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn, moeten wel nog in de gevangenis blijven.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810