Europese Commissie neemt Google zwaar onder vuur over Android: machtsmisbruik

Europese Commissie neemt Google zwaar onder vuur over Android: machtsmisbruik

Android is vandaag het dominante besturingssysteem voor de meeste smartphones en tablets geworden. Die dominante positie van Google zou ‘machtsmisbruik’ kunnen inhouden, dat wil de Europese Commissie gaan onderzoeken. Als het tot een veroordeling komt, wordt het een miljardenboete. Een gigantische strijd tussen Google en de Commissie komt eraan.

Als de EU echt besluit dat Google z’n macht misbruikt, kan dat een boete worden tot 10 procent van de omzet van de gigant uit Silicon Valley: 7,4 miljard dollar strafbetaling zou dat zijn, enkel voor 2015. Het geeft meteen aan over welke grootorde het gaat tussen de Commissie en Google, er staat heel veel op het spel.

EU-commissaris Margrethe Vestager is daarbij op oorlogspad. Vandaag kondigt ze aan wat ze van plan is tegen Google, maar ze liet al in haar kaarten kijken. Ze zal de aanval inzetten op Android. Dat besturingsysteem heeft een marktaandeel tussen de zestig en zeventig procent bij smartphones en tablets, een bijzonder dominante positie dus voor Google.

En Margrethe Vestager, die binnen de Commissie moet controleren of er altijd eerlijke concurrentie is in de Europese markt, heeft daar grote vragen bij. Tijdens een speech in Amsterdam zei ze dat ze vermoedt dat Google het besturingssysteem misbruikt om de markt voor apps te vervalsen.

Snijdt Google de toegang af voor andere appmakers?

Alles heeft te maken met het automatisch installeren van de Google-apps, die meteen als je start al op het toestel staan. Je kan uiteraard beslissen die apps van Google er dan af te gooien, maar feit is dat de meeste gebruikers te lui zijn en dat niet doen. Maar zo nestelt Google z’n eigen apps netjes in de toestellen en snijdt ze de toegang van nieuwkomers af, zo zegt de Commissie.

Eerder was er al een aanval van de Commissie op het model van e-commerce van Google. Want Vestager liet toen onderzoeken of Google haar eigen online shopping niet bevoordeelde ten opzichte van andere online winkels. Verwacht wordt dat ergens dit jaar de uitspraak volgt in die zaak.

Alleen, de discussie over de apps en android gaat veel verder. In deze zaak snijdt de Commissie naar het hart van één van de grote Google-producten. Afwachten dus hoe het uitdraait, maar dat er erg veel op het spel staat is duidelijk.

Met de zaak laait de oorlog tussen Silicon Valley, en bij uitbreiding de VS enerzijds en de Europese Commissie anderzijds weer op. De Commissie is dan militair en geopolitiek een dwerg, maar op vlak van handelsoorlogen en economische conflicten staat ze wel supersterk. In de jaren negentig was er zo de clash met Microsoft, die uiteindelijk moesten inbinden.

epa

Gesponsorde artikelen