Europese Commissie wil universele smartphoneoplader voor alle merken, maar hebben we dat echt nodig?

Europese Commissie wil universele smartphoneoplader voor alle merken, maar hebben we dat echt nodig?

Het lijkt erop dat er binnenkort een einde komt aan verschillende telefoonopladers. Zo wil de Europese Commissie bekijken of er niet één universele lader voor alle mobiele telefoons moet komen.

Het voorstel komt van eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Dat meldt persbureau Reuters.

De Europese Commissie spreekt er nu al bijna tien jaar van om zo’n universele oplader voor mobiele telefoons te verplichten, onder andere om de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen. Zo zijn weggegooide opladers elk jaar goed voor 51.000 ton afval. Het gaat daarbij om een groot aandeel van opladers die mensen niet meer nodig hebben, omdat hun nieuwe mobiele telefoon niet compatibel is met de oude oplader.

De Commissie vindt ook dat het ongemak voor consumenten meespeelt. Zo klagen Android– en iPhone-gebruikers al jaren dat hun verschillende soorten kabels en accessoires niet uitwisselbaar zijn.

Gebroken beloften

Ondanks heel wat beloften van de fabrikanten, is er tot nu toe niet veel gebeurd. Even leek er vooruitgang in de zaak te zijn. Zo tekenden fabrikanten in 2009 een intentieverklaring onder druk van de EU. Daarin stond dat de industrie uitwisselbare opladers ging invoeren.

De intentieverklaring verliep en sommige bedrijven beloofden nog een keer beterschap. Ook Vestager wijst erop dat er tot nu toe nog niets gebeurd is: “De Commissie gaat op korte termijn bestuderen wat de kosten en voordelen zijn van andere opties.”

istock

Draadloos opladen als alternatief

De vraag is nu of zo’n regel, opgelegd door de Commissie, wel echt nodig is. Zo is draadloos opladen een degelijk alternatief en wordt het steeds populairder.

De meeste smartphonefabrikanten maken daarbij gebruik van de Qi-standaard, waarbij je je telefoon op een laadstation of oplaadmatje legt.

Die draadloze opladers worden trouwens niet meegeleverd met de nieuwe smartphone, maar je moet ze los kopen. Het voordeel is dat je met bijvoorbeeld een Samsung-lader of je Apple-oplader zowel je iPhone als je Samsung-smartphone kan opladen zonder geknoei.

Gesponsorde artikelen