Europese moederpartij van CD&V wil, net zoals Bart De Wever, Conventie van Genève aanpassen 

Europese moederpartij van CD&V wil, net zoals Bart De Wever, Conventie van Genève aanpassen 

De Europese christendemocraten van de EVP, waar ook onze eigen CD&V bij zit, wil de Conventie van Genève, waarin de rechten van vluchtelingen worden vastgelegd, aanpassen. Dat heeft de partij gisteren beslist op een partijcongres in Madrid. N-VA-voorzitter Bart De Wever zorgde enkele weken geleden nog voor heel wat ophef toen hij voorstelde om het Vluchtelingenstatuut aan te passen. 

De Europese Volkspartij (EVP), de moederpartij van de CD&V in Europa, heeft een resolutie neergelegd om de Conventie van Genève aan te passen, waar het Vluchtelingenverdrag onderdeel van is. In dat verdrag, dat al in 1951 werd opgesteld, wordt de status van vluchtelingen omschreven en staat precies wat de rechten van vluchtelingen zijn.

Volgens de EVP, waar ook Duitse bondskanselier Angela Merkel bij zit, is dat verdrag niet meer van deze tijd en is het onmogelijk om op basis van het oude verdrag de huidige vluchtelingencrisis op te lossen. “Als we niets doen komt de Schengenzone in gedrang”, klinkt de redenering. De EVP pleit voor een complete herziening van het Europese asielbeleid op lange termijn. Ook het Verdrag van Dublin, waarin regeltjes staan over welke lidstaat verantwoordelijk is voor welke asielaanvragen, is toe aan verandering.

In het openingscollege Politicologie aan de Universiteit van Gent kaartte N-VA-voorzitter Bart De Wever het probleem al aan. Hij noemde de conventie “een onderdeel van het probleem als we naar de Europese vluchtelingencrisis kijken” en zei dat we het “kritisch tegen het licht moeten durven houden”. Er ontstond toen een hele heisa over de uitspraken, die volgens sommigen ongepast was. “N-VA verkondigt platte, rechtse praat en De Wever doet me denken aan de CEO van een bank“, zei sp.a-voorzitter John Crombez toen.

Gesponsorde artikelen