Europese telecomproviders chanteren EU: zwakkere netneutraliteit of geen investeringen in 5G

Europese telecomproviders chanteren EU: zwakkere netneutraliteit of geen investeringen in 5G

De grootste telecomproviders van Europa willen dat de EU zijn netneutraliteitsregels verzwakt, voordat er 5G-netwerken worden gelanceerd in 2020.

5G is de opvolger van 4G en zal snelheden kunnen bereiken waar je momenteel alleen maar van kan dromen. Er zijn enkele tests gedaan door Samsung die erop wijzen dat 5G snelheden kan bereik van 10 Gbit per seconde. Dat betekent 1.25 Gigabyte per seconde: honderden keren sneller dan bijvoorbeeld met 4G internet.

In een manifest waar de Financial Times vandaag over schrijft, dreigen de providers investeringen in 5G-netwerken uit te stellen als Europese toezichthouders hun netneutraliteitsregels niet aanpassen.

Sinds eerder dit jaar is in de hele Europese Unie een netneutraliteitswet van kracht. Dat houdt in dat providers niet mogen discrimineren tussen verschillende soorten internetverkeer.

Providers willen af van de strenge netneutraliteitsregels, omdat zij daaronder geen geld kunnen vragen voor de snelle doorgifte van bepaalde soorten internetverkeer. De regels staan volgens de telecomindustrie de opkomst van innovatieve nieuwe diensten in de weg.

2020

De directeuren van onder meer BT, Deutsche Telekom, Telecom Italia en Vodafone hebben volgens de Financial Times een manifest ondertekend, waarin zij beloven om in 2020 een 5G-netwerk te lanceren in minstens één stad per EU-land. In ruil daarvoor willen de telecombazen zwakkere netneutraliteitsregels.

In het manifest roepen de bedrijven ook op tot een “gelijk speelveld” met nieuwe apps als WhatsApp en Skype, die niet onder de Europese telecomregels vallen omdat ze enkel via internet opereren en geen eigen netwerken hebben.

“De telecomindustrie waarschuwt dat de huidige netneutraliteitsrichtlijnen grote onzekerheden creëren rond het rendement op investeringen in 5G”, zo staat in het document. “Investeringen zullen daarom waarschijnlijk worden uitgesteld tenzij toezichthouders een positieve houding aannemen tegenover innovatie, en zich daaraan houden.”

Gesponsorde artikelen