Dichtgedraaide Russische gaskraan in ieders achterhoofd op Europese top

Temidden van een recordhoge inflatie en een door Rusland veroorzaakte gaskrapte, bogen de 27 lidstaten van de Europese Unie zich over de economische malaise.

De leiders van de 27 lidstaten kwamen vandaag in Brussel bijeen voor de tweede dag van een Europese top. Belangrijkste gespreksonderwerp: de dreigende energiekrapte.

Context: door de afgenomen leveringen van aardgas uit Rusland worden Europese nutsbedrijven gedwongen reserves aan te spreken die normaal tijdens de winter worden gebruikt. Volgens de Britse energie-analisten van consultancybedrijf Wood Mackenzie zijn hierdoor intussen de opslagdoelstellingen in gevaar.

Duits gasnoodplan

Op donderdag werd dit al door de Europese Commissie aangekaart; de uitvoerende arm van de EU meldde dat de opschorting van Russische gasleveringen een dozijn EU-landen trof. Duitsland, dat sterk afhankelijk is van Russisch gas, heeft daarom zelfs de tweede fase van een heus noodgasplan in werking gesteld.

  • Dat ontlokte, in de aanloop naar de vergadering, premier Alexander De Croo (Open Vld) een waarschuwing: “Als Duitsland in de problemen komt, zal dat ook een enorme impact hebben op alle andere Europese landen, ook op het onze”.
  • De Croo riep de Europese Commissie op een oplossing tussen de staten te coördineren om de moeilijke winter te helpen trotseren, aldus de nieuwssite Bloomberg.
  • De Duitse bondskanselier Olaf Scholz opperde vrijdag echter dat Berlijn en de EU voorbereid zijn op een mogelijke onderbreking van de Russische gasleveranties. Hij meldde dat er maatregelen zijn getroffen om alternatieve energiebronnen te vinden.
  • “Dit is een inspanning die nu weer versneld moet worden”, voegde Scholz eraan toe. “Maar wij zullen elkaar (daarbij) steunen”, zo citeert Deutsche Welle de sociaaldemocraat.

De nervositeit op de energiemarkten blijft echter hoog oplopen door onzekerheid over de volgende stap van het Kremlin.

  • De premier van Luxemburg, Xavier Bettel, zei dat alleen Russisch autocraat Vladimir Poetin beslist over het al dan niet dichtdraaien van de gaskraan.
  • “We zullen een discussie voeren over de inflatie, we zullen het zeker ook over de energieprijzen hebben”, zei hij tegen Bloomberg. Hij stipte aan dat alle lidstaten van elkaar afhankelijk zijn.
  • “Wat gas betreft, zijn we aan het kijken of we nieuwe oplossingen kunnen vinden met Noorwegen of met Algerije, of met LNG of met de VS, maar ik kan u zeggen dat het zeer onzekere tijden zijn als het om prijzen gaat.”

Recordhoge geldontwaarding

Ook de harde realiteit op zuiver economisch vlak stond vandaag op de agenda. Daarom had Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), zich bij de Europese leiders gevoegd om het te hebben over de voortwoekerende inflatie en dito prijsstijgingen.

  • Volgens databureau Eurostat is de geldontwaarding in de 19 landen tellende eurozone naar een recordhoogte van 8,1 procent gestegen.
  • De ECB heeft toegezegd de rente in juli te verhogen – voor het eerst in meer dan tien jaar – in een poging de inflatie te beteugelen.
  • De Europese Commissie heeft ook haar economische groeiprognose voor dit jaar verlaagd: van 4 procent, die vóór de oorlog in Oekraïne was verwacht, tot 2,7 procent.

(fjc)

Meer
Lees meer...