Europese Unie stelt Theresa May voor ultimatum over de brexit: “Geen uitstel zonder akkoord”

Europese Unie stelt Theresa May voor ultimatum over de brexit: “Geen uitstel zonder akkoord”

Brits premier Theresa May heeft aan de Europese Unie kort uitstel gevraagd voor de brexit. Maar het is niet zeker dat ze dat ook zal krijgen. Zo heeft Europees president Donald Tusk laten weten dat hij enkel zal instemmen met een kort uitstel wanneer het brexitakkoord wordt goedgekeurd.

De soap van de brexit blijft maar aanslepen. Nadat het Britse parlement vorige week koos om een kort uitstel te vragen bij de Europese Unie is het nu helemaal nog niet zeker of de Britten dat zullen krijgen. Op een persconferentie liet Europees president Donald Tusk al weten dat hij enkel zal instemmen met dit kort uitstel wanneer het Brits parlement het brexitakkoord goedkeurt.

Kort uitstel

Brits premier Theresa May heeft dus kort uitstel gevraagd aan de Europese Unie. Dat houdt in dat de brexit uitgesteld wordt tot 30 juni. Op die manier moeten de Britten niet meer gaan stemmen tijdens de Europese verkiezingen, wat bij een langer uitstel wel het geval zou zijn.

Maar dat kort uitstel moet natuurlijk nog goedgekeurd worden door de Europese Unie en die is niet van plan om het May makkelijk te maken. Zo liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian al weten dat Frankrijk z’n veto zal geven als Theresa May “onvoldoende garanties op tafel kan leggen om zo de geloofwaardigheid van haar strategie te bewijzen”. Krijgt Frankrijk die garanties niet, dan zal het land niet akkoord gaan met het uitstel van de brexit.

Derde keer, goede keer?

Theresa May moet haar brexitakkoord nu dus voor de derde keer voorleggen in het Brits parlement en daarbij is de druk op de schouders van de Britse premier. Het uitstel moet namelijk unaniem goedgekeurd worden door de 28 Europese leiders. Met Frankrijk dat duidelijk strenge eisen op tafel legt, loopt May dus al meteen kans om van een kale reis terug te keren.

Morgen komen de Europese leiders samen in Brussel, maar er is dus nog geen goedgekeurd brexitakkoord, waardoor er waarschijnlijk niets besloten zal kunnen worden. Daarvoor zal May eerst nog eens langs haar eigen parlement moeten passeren. Maar het belooft een spannende week te worden voor de brexit.

Gesponsorde artikelen