Eurostadion wordt over hele lijn afgekeurd door adviesraad

Het geplande, nieuwe voetbalstadion in Brussel, het zogenaamde Eurostadion, krijgt een uitsluitend negatief advies voor de bouw- en milieuvergunning van de Vlaamse regering. Het advies is niet sluitend. Het is minister Joke Schauvliege die eind januari het laatste woord heeft.

Nu de adviesraad waarin 20 Vlaamse administraties zetelen een overduidelijk negatief advies heeft gegeven voor de cruciale vergunning voor de bouw van het Eurostadion, lijkt het erop dat de kansen dat het Eurostadion er komt nog wat kleiner zijn geworden. Geen nieuw stadion in Brussel, of toch zeker niet in de versie die Ghelamco voor ogen heeft.

Geen Anderlecht en geen Rode Duivels

De bouw van het Eurostadion was van bij de start al vervloekt. Vier jaar geleden kwamen de eerste plannen voor het nieuwe stadion er.

De bedoeling was dat het stadion in de zomer van 2019 zou afgewerkt zijn, zodat er ook in Brussel wedstrijden voor het EK voetbal in 2020 zouden kunnen doorgaan.

RSC Anderlecht zou trainen en spelen in het nieuwe stadion, net zoals de Rode Duivels dat zouden doen. Of dat was toch het plan, want nadat de Rode Duivels al afhaakten omdat de Duivels willen spelen in verschillende stadions, heeft ook voetbalclub Anderlecht afgehaakt. Dat RSC Anderlecht afhaakte, was tot grote verbazing van Ghelamco, want er was al een getekend akkoord met de voetbalclub en de bouwpromotor.

Bij Anderlecht zeggen ze dat het stadion te groot is, te weinig comfort biedt aan fans en ook dat de huurlasten te hoog zijn, zo schrijft De Tijd. Maar natuurlijk heeft Anderlecht er nu alle belang bij dat het stadion er niet komt, want mocht het Eurostadion er toch komen, wacht de voetbalclub waarschijnlijk nog een fikse financiële claim.

Dubbel zo groot als toegelaten

Het stadiondossier werd alvast met de nodige creativiteit geïnterpreteerd: bouwpromotor Ghelamco zegt dat hun stadion zich houdt aan de maximum toegelaten oppervlakte van 50.000 vierkante meter, maar volgens de commissie die zich over het dossier boog worden er tal van ruimtes niet meegeteld in die oppervlakte, zoals drankstanden, kleedkamers, loges en televisiestudio’s. Volgens hen komt het Eurostadion aan een oppervlakte van maar liefst 100.000 vierkante meter als je alle ruimtes bij elkaar optelt. Het dubbele van wat toegelaten is dus, zo zegt de commissie.

Openbaar vervoer

En dan is er nog niet over de impact op het verkeer gesproken. Regeringen en plaatselijke besturen zijn bang voor de grote impact van het Eurostadion op het verkeer op de Brusselse ring. Ghelamco wil ervoor zorgen dat mensen met het openbaar vervoer komen naar het stadion, maar de commissie zegt dat de bouwpromotor te vaag is over hoe ze dat concreet willen doen. Nochtans heeft Ghelamco een plan ingediend waarin ze aantonen dat ze grote fietsenstallingen willen bouwen en ook het openbaar vervoer willen aanpassen rondom het stadion.

Geen EK

Door de blijvende onzekerheid over de komst van het stadion, besliste de UEFA dan maar om Brussel alvast te schrappen als speelstad voor het EK in 2020. Een spijtige zaak voor iedereen, want het Koning Boudewijnstadion gebruiken voor het EK, dat is ook geen optie.

Eindbeslissing bij regering

Ghelamco heeft uiteindelijk een omgevingsvergunning aangevraagd bij de Vlaamse regering. Met die zet moest de bouwpromotor geen aparte vergunnen meer aanvragen bij verschillende steden en gemeentes, want de Vlaamse regering werkt overkoepelend in dat kader.

Die Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie heeft nu een negatief advies gegeven voor het stadion, maar dat hoeft eigenlijk niet te verbazen, want in die commissie zetelen ook veel administraties die het Eurostadion van begin af aan niet zagen zitten. VRT lijstte de leden van die commissie al eens op.

Het advies van de commissie is nog niet definitief, want bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft het laatste (en officiële) woord. In feite kan het dus nog wel dat de vergunning alsnog wordt toegekend aan Ghelamco. Het wordt afwachten tot eind januari, wanneer Joke Schauvliege haar beslissing moet maken.

Meer
Lees meer...