Eurovisiesongfestival schaft omstreden nieuwe regel voor halve finales weer af

De bekendmaking van de landen die zich vanuit de halve finales van het Eurovisiesongfestival plaatsen voor de finale zal dan toch doorgaan zoals de voorbije jaren. De BBC en EBU waren van plan om alle deelnemers op het podium te roepen voor die bekendmaking, maar die beslissing kreeg online veel kritiek. Daarom heeft de organisatie die nieuwe regel nu teruggeroepen.

Het Eurovisiesongfestival gaat vanavond van start met de eerste halve finale. Daarin strijden vijftien landen – waaronder Nederland – voor tien finaleplaatsen. De bekendmaking van die tien finalisten gebeurt al jarenlang op dezelfde manier. De presentatoren roepen namelijk de tien landen af terwijl de deelnemers met hun delegatie in de green room zitten. Op die manier ligt de focus vooral op de qualifiers en kunnen de uitgeschakelde artiesten direct steun vinden bij hun entourage.

Tijdens de repetities bleek echter dat organisator EBU en de openbare omroep BBC de bekendmaking van de finalisten had aangepast. De vijftien artiesten werden daarbij samen op het podium geroepen en kregen daar te horen of ze erbij waren of niet. Dat systeem dreigde vooral heel triestig te worden voor de landen die zich niet hadden weten te plaatsen. Zij zouden na de bekendmaking namelijk helemaal alleen ontgoocheld moeten afdruipen.

Nieuw systeem opnieuw afgevoerd

Om die reden kreeg de beslissing van de EBU en BBC heel wat kritiek op sociale media bij fans van het Eurovisiesongfestival. De organisatoren luisterden naar die kritiek en lieten in een mededeling, via Wiwibloggs, weten terug te keren naar het oude systeem.

“Nadat we een nieuw systeem om de kwalificerende landen in generale repetitie 1 van de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2023 hebben uitgetest, besloot het productieteam om terug te gaan naar het systeem dat de afgelopen jaren is gebruikt. Daarbij horen artiesten samen met hun delegaties in de green room of ze doorgaan naar de grote finale. Hoewel deze wijziging dit jaar niet wordt doorgevoerd, zijn er andere innovaties in de show waar kijkers naar uit kunnen kijken”, klinkt het.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zijn op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei te volgen op VRT 1. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei.

Meer
Lees meer...