Eurovisiesongfestival trekt naar Tel Aviv: waarom de keuze toch niet op Jeruzalem viel

Eurovisiesongfestival trekt naar Tel Aviv: waarom de keuze toch niet op Jeruzalem viel

Het Eurovisiesongfestival, hét event voor wie van glitter houdt, trekt dit jaar naar Tel Aviv. Nadat zangeres Netta de wedstrijd vorig jaar won, bleef dat lang onzeker. Nu is de beslissing genomen: Tel Aviv mag dit jaar gaststad zijn voor het Eurovisiesongfestival. Hoe komt het dat er zo lang discussie was? 

’t Is beslist: het Eurovisiesongfestival, dat vorig jaar gewonnen werd door Israëls Netta met ‘Toy’, zal dit jaar niet doorgaan in de hoofdstad van het gastland, maar in Tel Aviv. Dat lijkt een rare beslissing: Jeruzalem zou in principe de eerste keuze moeten zijn. Toch komt Tel Aviv als winnaar uit de strijd, het International Convention Center is de place to be in mei 2019. We leggen je even uit hoe dat komt en wat het probleem nu juist is met Jeruzalem.

Tel Aviv of Jeruzalem

Net na de overwinning van Netta had premier Benjamin Netanyahu gezegd dat het songfestival in Jeruzalem zou doorgaan. Het lijkt op het eerste zicht geen vreemde keuze: het is de hoofdstad en de grootste stad van het land. Maar er zijn ook een aantal problemen in Jeruzalem, vandaar dat de beslissing nu in het voordeel van Tel Aviv gevallen is.

Israël organiseert dit jaar voor de derde keer het Eurovisiesongfestival. In 1979 deed het dat al, in 1980 trok het land zich om financiële redenen terug. In 1999 organiseerden ze de wedstrijd opnieuw. In 1999 vond het Eurovisiesongfestival plaats in het International Convention Center in Jeruzalem. Da’s echter een heel beperkte zaal, er kan maar een drieduizend man zitten en het Eurovisiesongfestival kreeg er sindsdien een pak deelnemers bij.

Holebivriendelijk

Maar Jeruzalem mag dan wel hoofdstad zijn, het is ook de wieg van twee grote wereldgodsdiensten: het Jodendom en het Christendom. Ook moslims zien Jeruzalem als een heilige stad: er een hedonistisch feestje organiseren, valt dus niet in goede aarde bij de religieuze hoogwaardigheidsbekleders. Maar goed, dat alleen zou geen probleem mogen opleveren, het Eurovisiesongfestival is er al eerder doorgegaan.

Daarnaast is Jeruzalem echter ook een politiek pijnpunt. President Trump koos onlangs kant in het Israëlisch-Palestijns conflict door Jeruzalem de officiële hoofdstad van Israël te noemen. Na die uitspraak vielen er verschillende doden. Jeruzalem ligt ook aan de rand van de Palestijnse gebieden, de kans op een conflict is dus substantieel groter (en dan hebben we ’t niet over iemand die over het podium komt lopen).

De vorige Eurovisiesongfestivalwinnaar van Israël: Dana International met Diva.

Dat is echter niet de enige reden: Jeruzalem is, door de religieuze machten die er sterk staan, ook niet bepaald een holebivriendelijke stad. Tel Aviv is dat dan weer wel, een goede reden om het Eurovisiesongfestival door te laten gaan in de tweede stad van Israël. Overigens erkennen sommige landen, waaronder België, Tel Aviv als hoofdstad van Israël.

Geld te kort

Terwijl deze discussie woedde, leek het even alsof het Eurovisiesongfestival helemaal niet door Israël georganiseerd zou worden. Het land moest namelijk op zoek naar twaalf miljoen euro, die het pas op het laatste nippertje kon vinden. Uiteindelijk moest ook de beslissing genomen worden: Jeruzalem, Tel Aviv of een wit konijn, zoals Haifa?

Waar is het Eurovisiesongfestival 2019?

De kogel is nu door de kerk: het wordt Tel Aviv. Daar zal op 14, 16 en 18 mei het 64ste Eurovisiesongfestival doorgaan met de opvolgster van Netta en de vorige Belgische kandidate, Sennek. De gekozen zaal is de Expo Tel Aviv, het International Convention Center in Israël. Qua opzet is de zaal een beetje te vergelijken met Flanders Expo: het zijn grote hallen waar jaarlijks zo’n negentig beurzen doorgaan. De finale beslissing voor Tel Aviv werd genomen door de Eurovision Song Contenst Reference Group, niet door het land zelf dus. Benieuwd of zij ook zo’n cool podium in elkaar prutsen.

Voorbereiden op het Eurovisiesongfestival? Hier zijn dé hits van de laatste 63 jaar!

Gesponsorde artikelen