Left Right
scrollTop top

Even omgekeerde wereld: tijdens Web Summit in Lissabon staakte … Uber


Even omgekeerde wereld: tijdens Web Summit in Lissabon staakte … Uber

Terwijl én van de kopstukken van Uber op ’s werelds grootste tech- en internetbeurs hier in Lissabon op het podium stond te dromen over vliegende auto’s en verkondigde dat zijn bedrijf er gaat voor zorgen dat we geen auto’s meer zullen kopen, gingen de chauffeurs van Uber aan het staken.

Stakingen zijn niets nieuw voor Uber, maar het is wel ongebruikelijk dat het de eigen chauffeurs zijn die het doen. Doorgaans zijn het lokale taxichauffeurs die klagen dat Uber-chauffeurs de prijzen op oneerlijke wijze verlagen of niet voldoen aan de beroepsnormen die de boel in de war sturen. In Brussel kunnen ze daar over meespreken.

Er zijn al wel Uber-chauffeursstakingen geweest in Azië. Onder meer in India, waar chauffeurs klagen over hoe Uber te veel commissie afpakt van de passagierstarieven. Ook Indonesische chauffeurs staakten eerder dit jaar omdat ze zich onheus behandeld voelen door Uber.

Nog niet legaal

Dat is hier overigens niet het geval. Het gaat om iets heel anders en eigenlijk kan Uber daar niks aan doen.

ANPATT, de organisatie die die chauffeurs vertegenwoordigt voor ride-hailing apps zoals Uber en Spaanse rivaal Cabify wil er vooral de Portugese politie mee treffen.

Uber en Cabify zijn niet eens gelegaliseerd in Portugal. Tot nu toe was de overheid op zijn zachts gezegd ambivalent over de legaliteit van Uber en Cabify.

Momenteel wordt een wet besproken in het Portugese parlementen die moet stipuleren onder welke voorwaarden Uber mag.

Gekloot

Maar zo lang het parlement er niet uit is, lijkt de politie hier er een spelletje van de maken om Uber-chauffeurs nog eens goed, wel, te kloten.

Tijdens Web Summit, waar de bezoekers erg Uber-genegen zijn en veelvuldig beroep doen op de dienst, zijn dagelijks tientallen boetes uitgeschreven aan Uber-chauffeurs.

Gisteren alleen zou het gaan om boetes die in totaal meer dan 10.000 euro bedragen.

Uber heeft zo’n 3.000 chauffeurs in Portugal – het grootste deel rijdt in en rond Lissabon.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658