Eventjes paniek deze ochtend na vuurbol in Vlaanderen

Eventjes paniek deze ochtend na vuurbol in Vlaanderen

In heel Vlaanderen werd vanmorgen een grote vuurbol in de lucht gespot. Zowat alle radiozenders kregen van hun luisteraars paniekerige oproepen binnen over vallende sterren en meteorieten. Wat was er precies aan de hand?

Eerst werd nog gesuggereerd dat de sterrenspotters gisteren misschien te diep in het glas gekeken hadden, maar toen smeten overal in Vlaanderen mensen paniekerige verhalen online over een grote vuurbol aan de hemel.

Gelukkig wist weerman Frank Deboosere de gemoederen te bedaren. “Dat moet een heel heldere vallende ster geweest zijn”, zegt hij op zijn website.

Oproep om waarneming te melden

“Het moet een steentje van een centimeter of enkele centimeters geweest zijn, maar als dat de atmosfeer induikt, kan het zo helder zijn als een volle maan. Het is interessant om de baan van het object te berekenen. Daarvoor hebben we veel waarnemingen nodig. Meestal is het leven van een vuurbol immers erg kort: in één à twee seconden is alles voorbij. Mensen worden dus verrast door de vuurbol en dat leidt tot een onnauwkeurige waarneming. Steevast zal men ook de duur van het fenomeen overschatten.”

Heb jij de vuurbol gezien? Frank Deboosere roept op om je verhaal hier te doen: “Als er voldoende waarnemingen binnenkomen, kunnen we de baan van de vuurbol bepalen en krijg je een rapportje met het resultaat.”

Gesponsorde artikelen