Everything is awesome-themasong van Lego Movie-game heeft het mis

Everything is awesome-themasong van Lego Movie-game heeft het mis

The Lego Movie Videogame: een spel gebaseerd op een film die op zijn beurt geïnspireerd is door de reeks Lego-games die ook weer gebaseerd zijn op films. Een beetje Lego Inception dus, het avontuur van het onschuldige bouwvakkerspoppetje Emmett dat tegen wil en dank wordt uitgeroepen tot The Special, degene die de verschillende Lego-universums weer tot één geheel kan smeden.   

The Lego Movie Videogame volgt het verhaal van de film op de voet en dat heeft z’n voor- en nadelen. Het verhaal zit prima in mekaar en bevat genoeg grappen en onverwachte personages om het tot op het einde leuk te houden, maar helaas wordt nergens ook maar een beetje van het filmscript afgeweken. Dat is enerzijds begrijpelijk omdat het per slot van rekening een film tie-in is met een deadline die moest gehaald worden, maar anderzijds waren de vorige Lego-games net zo verfrissend door de komische draai die ze aan alle scènes die ze naspeelden konden geven. De makers tonen in de talrijke filmclips (in vaak opmerkelijk lage beeldkwaliteit, jammer genoeg) tussen de levels door wel glimpen van andere Lego-werelden dan die waar de speler gedropt wordt, maar voor de rest wordt daar niets mee gedaan omdat ze ook niet in de film voorkomen. Dit gezegd zijnde mag het dan ook duidelijk zijn dat wie de film nog niet gezien heeft, beter wacht met het spelen van de game om niet aan spoilers te worden blootgesteld.

Speelduur

Omdat de levels de gebeurtenissen van de film zo nauwgezet volgen, valt het ook op dat het spel, zeker in vergelijking met de andere Lego-games, erg kort is. Het verhaal op zich is voorbij in amper een kleine zes uur. In die zes uur passeren enkele erg creatieve en kleurrijke levels zoals het heerlijk geschifte Cloud Cuckoo Land, maar helaas ook – vooral naar het einde toe – een paar minder geïnspireerde stukken die langer aanslepen dan ze welkom zijn. De herspeelbaarheid ligt zoals vanouds wel weer hoog door de aanwezigheid van een split-screen voor twee spelers, de traditioneel talrijke geheimen om te ontdekken in de levels en nieuwe speelbare figuurtjes om te verzamelen. En geef toe, lasers schietende robots bekampen met een Lego-team van Batman, Shakespeare en Abraham Lincoln is behoorlijk cool.

Gameplay

Gelukkig speelt The Lego Movie Videogame nog steeds even vlot en aangenaam als z’n voorgangers, met de bekende afwisseling van kleine puzzels en platformactie. Van grote vernieuwingen is er niet echt sprake, al zijn enkele leuke minigames toegevoegd. Met behulp van een instructieboekje Lego-bouwsels afwerken, bijvoorbeeld. Niet meteen grote brainteasers, maar een welkome afwisseling op de gebruikelijke “sla alles aan gort en verzamel zoveel mogelijk steentjes”-gameplay. Ook de sporadische shooter-sequenties en de levels waarin je plots met een gigantische robot mag spelen, zorgen voor de nodige afwisseling. Minder geslaagd is het tegenwoordig helaas obligatoire minigame waarin computers moeten gehackt worden. Hier wordt dat een flauwe Pac-Man-variant die gelukkig meestal wel op enkele seconden te voltooien is.  

Onze score: 7/10

The Lego Movie Videogame is geen slecht spel, zeker niet voor een filmgame, maar het valt nu voor het eerst op dat het net dat is: een spel gebaseerd op een film. De vorige Lego-games waren dat ook, maar door de artistieke vrijheid die de makers mochten loslaten op het bronmateriaal voelden ze zo helemaal niet aan. Nu ligt de klemtoon plots niet meer op verrassende invalshoeken en originele grappen, maar op het star volgen van het verhaal van de film. De typische Lego-humor die je als speler verwacht, komt dan ook grotendeels uit de clips en niet uit het spel zelf.  

“Everything is awesome” wordt gezongen in de themasong van The Lego Movie, maar helaas valt het spel eerder in de middelmaat.

Michel Baeten

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen