Everzwijn valt jogster aan … in Limburg, en dat blijkt helemaal geen alleenstaand geval te zijn

Everzwijn valt jogster aan … in Limburg, en dat blijkt helemaal geen alleenstaand geval te zijn

Wij wisten het al langer: ’s morgens gaan lopen, het is nergens goed voor. Veerle Vanhove (47) kan daar nu ook van meespreken. Zij liep maandagochtend een rondje door de bossen van Koersel-Kapel, nabij Beringen, en werd daar aangevallen door een everzwijn. En ze is niet de eerste die het slachtoffer is geworden van zo’n everzwijnenaanval de laatste weken. Het blijkt een echte plaag te zijn in Limburg. 

Het is al de derde keer dat een voorbijganger door een everzwijn wordt belaagd nabij het bos van Koersel-Kapel, in Limburg. Al was Veerle Vanhove (47) wel de eerste die ook echt gewond raakte. Het beest beukte haar tegen de grond en sprong op haar. Toen haar hond tussenbeide kwam, kon ze ontkomen. Bij de andere voorvallen zou het ook telkens gegaan zijn om mensen met een hond.

Na dat voorval besloot burgemeester Maurice Webers (sp.a) om jagers de machtiging te geven te vuren als everzwijnen te dichtbij komen, ook daar waar normaal gezien niet gejaagd mag worden. Het gaat dan ook om een echte plaag in Limburg. “Dit jaar zijn er zo al 130 everzwijnen neergeschoten”, vertelt de burgemeester aan Het Nieuwsblad.

Geen wilde dieren?

Kenners staan ervan te kijken dat de beesten zo agressief reageren. Vaak zijn everzwijnen redelijk mensenschuw en zouden ze een confrontatie eerder vermijden. Ze vinden dan ook een mogelijke verklaring in het feit dat het misschien geen wilde dieren zouden zijn. Een tijdje geleden is er een everzwijnenkwekerij opgeruimd. Vijftien everzwijnen zouden daarbij ontsnapt zijn, dat zegt Geert Van Den Bosch van de Hubertus Vereniging Vlaanderen, aan Het Nieuwsblad. Doordat het geen wilde dieren zijn, kunnen zij dan ook anders reageren dan we van de beesten gewoon zijn.

Niet alleen in Beringen zijn er problemen met everzwijnen. Zo werden in Diepenbeek midden februari ook een aantal paarden aangevallen door everzwijnen. Burgemeester Patrick Hermans sprak toen al van een “everzwijnenprobleem”.

Gesponsorde artikelen