Ex-directeur GIAL stelde vragen bij miljoenencontract directeur en werd aan de deur gezet

Ex-directeur GIAL stelde vragen bij miljoenencontract directeur en werd aan de deur gezet

Het schandaal rond de Brusselse vzw GIAL lijkt alleen maar uit te deinen. Voormalig directeur-generaal van de vzw Yves Vander Auwera zou zijn twijfels hebben uitgesproken over de constructie die was opgezet voor directeur Michel Leroy, die als zelfstandige zo’n 3 miljoen euro opstreek. Niet veel later werd hij aan de deur gezet, zo getuigt hij nu in De Morgen. De PS blijft ondertussen ontkennen fouten gemaakt te hebben.

Vrijdag raakte bekend dat de oud-directeur van de Brusselse vzw GIAL achttien jaar lang als zelfstandige werd uitbetaald. Zo verdiende hij tot 1.000 euro per dag, wat hem op die achttien jaar zo’n 3 miljoen euro opleverde. Zulke hoge bedragen dienen uiteraard goedgekeurd te worden door de Stad Brussel. “Het gaat hier over een contract dat de verantwoordelijke schepen telkens heeft moeten ondertekenen en waarbij men dus eigenlijk akkoord is gegaan met dat systeem”, reageerde Groen-gemeenteraadslid Bart Dhondt dit weekend nog aan VRT NWS.

“Kort daarna lag ik buiten”

Maar het is niet de eerste keer dat vzw GIAL in opspraak kwam. In 2015 zette het na amper 10 maanden directeur-generaal Yves Vander Auwera al aan de deur. Dat ging gepaard met een anonieme open brief waarin hem verweten werd financieel wanbeleid te hebben gevoerd. Maar nu komt Vander Auwera met een heel andere verklaring voor zijn ontslag.

Hij zou zich namelijk vragen gesteld hebben bij de constructie van Michel Leroy, die jarenlang als zelfstandige werd uitbetaald en zo miljoenen verdiende. “Ik wist dat Michel de 65 naderde en vroeg me af wat er was afgesproken over zijn vertrek. Ik heb het contract opgevraagd in 2016. Ik heb er vragen over gesteld. Kort daarna lag ik buiten”, getuigt Vander Auwera in De Morgen.

Dat Leroy zo’n grote bedragen kon opstrijken, was volgens Vander Auwera niet het enige probleem met de constructie. “Hij werkte als schijnzelfstandige, de aanstelling kwam er niet na een openbare aanbesteding en de prestaties van meneer Leroy kwamen niet overeen met wat in het contract stond”, stelt Vander Auwera.

Mohamed Ouriaghli

Vander Auwera keert ook terug op zijn ontslag. “Men heeft me toen in een open brief en in de media reizen naar Frankrijk en de Verenigde Staten op kosten van Gial aangewreven”, gaat Vander Auwera verder. “Ik kan aantonen dat dat één voor één studiereizen waren en dat schepen Mohamed Ouriaghli op één ervan mijn reisgezel was.” Ouriaghli is de huidige voorzitter van GIAL.

De ex-directeur bevestigt ook dat er een direct verband is tussen de gevraagde audit en zijn ontslag. “Op 5 december 2017 hebben wij onze conclusies neergelegd. Daarin heb ik met mijn advocaat de chronologie gemaakt van de gebeurtenissen voorafgaand aan mijn ontslag. Daarin spreken we heel expliciet over het contract van Leroy. Enkele dagen na 5 december heeft de stad Brussel een einde gemaakt aan dat contract. Omdat men goed wist dat men dit niet langer intern zou kunnen houden. De audit waar men het nu over heeft, dateert al van 27 oktober.”

De PS ontkent

De schepen en PS-mandataris Mohamed Ouriaghli, die ook aanwezig was op de studiereizen waarvoor Vander Auwera nu van misbruik wordt beschuldigd en die als soort van alibi dienden, heeft zich niettemin als burgerlijke partij gesteld namens de Stad Brussel tegen Vander Auwera. En het is net die laatste, en niet Leroy, die een groot probleem zou kunnen betekenen voor de huidige voorzitter van GIAL.

Samen met de gelijkgezinde Karine Lalieux, schepen van Cultuur, Toerisme, Grote evenementen en Openbare Netheid van de Stad Brussel en voormalig voorzitter van GIAL, heeft Ouriaghli een brief ondertekend waarin ze de ‘politieke instrumentalisering van de audit’ verwerpen. Ze verduidelijken het zelf: ondanks de vele audits, die er zijn uitgevoerd tussen 1999 en 2017, hebben ze het nooit vreemd gevonden om dergelijk hoge salarissen uit te betalen aan IT-consultants. Leroy is gewoon een “hooggekwalificeerde expert”, reageert Ouriaghli in een tweet. De vraag is natuurlijk wat Leroy de Brusselse IT zo heeft bijgebracht dat het die miljoenen zou rechtvaardigen …

Gesponsorde artikelen