Ex-kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen wit konijn bij CD&V? Het gonst van de geruchten

In Oost-Vlaanderen staat CD&V onder gezonde spanning: er is de twijfel of Joke Schauvliege wel trekt. Indien niet, dan moet de partij op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. Ook de naam van een nieuwkomer, een wit konijn, circuleert: de voormalige kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen zou een mooie plek krijgen op de CD&V-lijst.

De naam van Bruno Vanobbergen gaat over de tongen bij CD&V. Kiest de partij ervoor om de charismatische Gentenaar uit te spelen als nieuwkomer? Met mogelijk een mooie plaats op de lijst voor het Vlaams parlement in Oost-Vlaanderen? Verschillende bronnen wijzen in die richting. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Vanobbergen zijn naam valt, ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was dat al het geval.

Vanobbergen was sinds 2009 het hoofd van het Kinderrechtencommissariaat, als kinderrechtencommissaris. Die dienst hangt af van het Vlaams Parlement. Hij stuurde er een multidisciplinair team van veertien mensen aan, en kwam regelmatig in de media om de rechten van kinderen te verdedigen. Die verschillende mediamomenten gingen niet onopgemerkt voorbij, onder meer een fel debat tussen Vanobbergen en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten op De Afspraak.

Hij nam vorige maand afscheid van z’n job als kinderrechtencommissaris, en wordt straks algemeen directeur van het Vlaamse Agentschap Opgroeien, dat kort ervoor ontstond als fusie van Kind en Gezin en Jongerenwelzijn. Vanobbergen wordt er hoofd van de afdeling Jongerenwelzijn. Tenzij CD&V hem dus parlementslid maakt, logischerwijze in het Vlaams parlement. Opvallend detail: Vanobbergen is de partner van Astrid De Bruycker, schepen voor sp.a in Gent.

Twijfels bij Schauvliege

Het zou niet de bedoeling zijn om Vanobbergen uit te spelen aan het hoofd van de lijst. Daarover zijn nochtans behoorlijk wat vragen: Joke Schauvliege gaf intern aan dat ze twijfelde aan die job. Niet onlogisch, ze moet als lijsttrekker alles uit de kast halen, maar een job als minister zit er meer dan waarschijnlijk nooit meer in.

Bovendien staat Schauvliege in Oost-Vlaanderen bekend als een uiterst straffe campaigner, met indrukwekkende golven van affiches, borden en vlaggen, die het straatbeeld overspoelen de maanden voor de verkiezingen. Maar dat had veel te maken met het apparaat aan medewerkers dat een minister heeft, en die ze kan inzetten voor de campagne ook al mag dat niet helemaal volgens de regels. Als gewoon parlementslid blijft daar niet veel van over: een soortgelijke campagne kan Schauvliege dus niet meer uitrollen.

Vraag is wie dan wel de lijst moet trekken. Voor alle duidelijkheid, Vanobbergen zou niet voor die rol gecast worden, hij zou wel een plek bovenaan krijgen. Maar als lijsttrekker is een vrouw toch wel logisch, nadat CD&V al zoveel kritiek kreeg over het gebrek aan genderevenwicht aan de top. Logische naam is dus Cindy Franssen, uit Oudenaarde. Zij stond in 2014 op drie en scoorde goed. Ze heeft ook de steun van de zuil, ze komt uit de beweging.

Maar het blijft speculatie: Schauvliege heeft nog niet definitief ‘neen’ gezegd, en hoopt op een revanche bij de stembusslag. Want haar woelige ontslag heeft haar ook veel sympathie opgeleverd bij haar traditionele achterban: de plattelandsgebieden in het Meetjesland. Mogelijks heeft ze deze keer helemaal geen sterke aanwezigheid via borden in het straatbeeld nodig, om toch weer behoorlijk te scoren tegen Matthias Diependaele (N-VA), Carina Van Cauter (Open Vld), Björn Rzoska (Groen), Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) en de onbekende Conner Rousseau (sp.a).

Meer
Lees meer...