Ex-Rode Duivel Josip Weber is overleden na strijd tegen kanker

Ex-Rode Duivel Josip Weber is overleden na strijd tegen kanker

De voormalige Rode Duivel Josip Weber is na een jarenlange strijd tegen prostaatkanker op 52 jaar leeftijd overleden. De spits met Kroatische roots was in de jaren 90 een fenomeen in de Belgische competitie, en hij naturaliseerde zich om bij de Rode Duivels te kunnen spelen. Met onze nationale ploeg nam hij deel aan het WK van 1994.

Minder bekend voor de jonge generaties, maar zeker bemind door al wie het voetbal al wat langer volgt. Josip Weber was in de jaren 90 één van de beste voetballers in België. Als spits scoorde hij meer dan honderd keer voor Cercle Brugge. Hij was drie keer topschutter van onze competitie.

Het leverde hem een transfer naar Anderlecht op, waar hij met zware blessures te kampen kreeg. In 1997 zette hij een punt achter zijn carrière.

WK 1994

We gaan hem echter vooral blijven herinneren van het WK in 1994. De Rode Duivels haalden in de VS de 1/8ste finale van het toernooi. Vandaag zou dat niet bijzonder zijn, maar de Belgen verloren een omstreden wedstrijd tegen Duitsland. Weber ging neer in het strafschopgebied en de enige persoon die geen fout zag was de scheidsrechter. De Rode Duivels hadden toen misschien kunnen winnen van de regerende wereldkampioen uit 1990.

Prostaatkanker

Weber scoorde in zijn korte interlandcarrière zes keer voor België. Vijf van die doelpunten maakte hij in de oefeninterland tegen Zambia (9-0). Nadien bleef Weber een graag geziene figuur in België. Weber heeft drie jaar tegen prostaatkanker gevochten, maar door uitzaaiingen zag het er niet goed uit voor de voetballer.

“Ik heb echt een mirakel nodig”, zei hij hierover. Het kwam er echter niet, en nu komt het spijtige nieuws van zijn overlijden. Weber zou volgende week 53 jaar geworden zijn.

Op sociale media wordt Weber herdacht door de Rode Duivels

… en door Anderlecht

… en Cercle Brugge

Gesponsorde artikelen