Ex-Trump campagneleider Paul Manafort krijgt 47 maanden cel voor fraude

Ex-Trump campagneleider Paul Manafort krijgt 47 maanden cel voor fraude

Paul Manafort, een ex-campagneleider van Amerikaans president Donald Trump, moet bijna vier jaar naar de gevangenis. Hij is schuldig bevonden aan bank- en belastingfraude en moet ook een boete betalen van bijna 45.000 euro. Er hangt hem nog een andere straf boven het hoofd in een andere rechtszaak.

De federale rechter in Alexandria in de Amerikaanse staat Virginia was nog mild voor de 69-jarige Manafort want de speciale aanklager had een celstraf van 19 à 24 jaar gevraagd. De rechter noemde die officiële richtlijnen “overdreven”. Dat meldt CNN.

Manafort werd in een rolstoel en gekleed in een gevangenisoverall voor de rechter geleid. Hij kreeg in augustus 2018 al te horen dat hij veroordeeld werd voor belastingontduiking en andere financiële misdrijven. Die had hij gepleegd voor hij bij het team van Trump ging werken als campagneleider.

Manafort zei voor de rechtbank in Virginia dat het “een enorm understatement” zou zijn om te zeggen dat hij zich vernederd en beschaamd voelt: “Mijn leven ligt professioneel en financieel in duigen.” Manafort uitte echter geen spijt. Dat werd uitdrukkelijk benoemd door de rechter.

(Vorige week noemde ex-Trump-advocaat Cohen hem nog “een racist, oplichter en leugenaar” in het Amerikaans Congres.)

Pro-Russische partijen

Wat had Manafort precies misdaan? Hij was actief als lobbyist en adviseur voor pro-Russische partijen in Oekraïne. Daarmee verdiende hij miljoenen. Hij verstopte dat geld in buitenlandse bankrekeningen zonder belastingen te betalen aan de Amerikaanse staat. Bovendien loog hij tegen banken om leningen te krijgen. Manafort leidde een luxeleventje van het geld. Manafort moet ook zo’n 21 miljoen euro terugbetalen van het weggesluisde geld.

(Bijna twee op drie Amerikanen zegt nu dat hun president niet eerlijk is.)

Nog een proces

In september aanvaardde Manafort nog om schuldig te pleiten aan twee aanklachten van samenzwering en manipulatie van getuigen. Daarvoor werd hem in ruil een lichtere straf van maximaal 10 jaar cel beloofd. Justitie heeft ondertussen echter geformuleerd dat Manafort tegen de FBI en speciaal aanklager Robert Mueller gelogen had. Die laatste leidde het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Manafort zou onder andere gelogen hebben over zijn contacten met Konstantin Kilimnik. Die was lange tijd een van zijn medewerkers en had ook banden met de Russische inlichtingendiensten. Ook loog Manafort over betalingen aan een advocatenkantoor. Hij ontkende altijd bewust gelogen te hebben, maar de rechter oordeelde dat er genoeg bewijzen op tafel lagen.

(Trump moest onlangs nog een knieval doen voor China.)

Dan toch geen strafvermindering?

Openbaar aanklager Mueller riep daarom op om Manafort een voorbeeldstraf te geven. Hij beschuldigde Manafort van “herhaaldelijke en weloverwogen misdrijven”. Volgens Mueller heeft Manafort meerdere valse verklaringen afgelegd en is zijn overeenkomst met justitie voor strafvermindering daarom geschonden. De rechter liet al weten dat ze bij haar uitspraak rekening zal houden met de valse verklaringen. Volgende week kent Manafort zijn straf in dat proces.

(Trump is nu ook uitgeroepen tot slechtste acteur.)

Manafort

Manafort was ooit met Rick Gates nog adviseur van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Hij zou ooit voor meer dan twee miljoen euro hebben overgemaakt naar voormalige beleidsmakers in Europa. Hun namen zijn niet bekendgemaakt, maar onder meer de Alfred Gusenbauer, kanselier van Oostenrijk in 2007 en 2008, zou erbij zijn.

Manafort was jarenlang een graag geziene lobbyist in de Republikeinse Partij. Tot zijn contacten behoorden onder andere de Filipijnse ex-president Marcos en de voormalige Angolese leider Savimbi.

Manafort werkte vijf maanden voor de Trump-campagne in 2016. Hij gaf drie maanden leiding aan de campagne.

Gesponsorde artikelen