Coronacrisis: examens op Vlaamse universiteiten gaan fysiek door

Examens gaan door in Vlaamse universiteiten 2020.
IsoPix

Alle Vlaamse universiteiten zullen in juni examens organiseren op campus, ondanks de coronacrisis. Dat hebben de rectoren van de verschillende universiteiten in overleg beslist. De universiteiten zijn van plan om het principe van ‘social distancing’ te respecteren. Het gaat concreet om de universiteiten KU Leuven, UGent, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Hasselt en de VUB.

Door het uitbreken van de coronacrisis moeten studenten van de vijf Vlaamse universiteiten al enkele weken online les volgen. Eerder werd al besloten dat de lessen voor de rest van het academiejaar online zouden doorgaan. “Ongeacht het scenario waarin we terechtkomen zullen op de vijf Vlaamse universiteiten in juni en september examens worden georganiseerd. Dit is tussen de rectoren afgesproken”, zegt KU Leuven-rector Luc Sels op de Oost-Brabantse omroep ROBtv.

(Vandaag wellicht duidelijkheid over verlenging maatregelen tegen coronavirus.)

KU Leuven

KU Leuven-rector Luc Sels
EPA

Hoe de KU Leuven de examens precies zal organiseren, is niet helemaal duidelijk. “”Er zijn diverse scenario’s uitgewerkt voor de organisatie van deze examens en naargelang de evolutie van de pandemie zullen we voor het ene of het andere kiezen”, zegt Sels. “Maar de examens zullen in juni en september afgenomen worden. Indien er examens op de campus zijn, zullen vanzelfsprekend de regels op vlak “social distancing’, voldoende afstand, gerespecteerd worden.”

(Hoe houdbaar is deze toestand economisch, met begroting die richting 7% tekort gaat?)

UGent

UGent

‘Social distancing’ zal in alle examensituaties gegarandeerd worden, laat de UGent weten aan de VRT en de kranten van De Persgroep. Er zullen drie examens per dag doorgaan in de beschikbare lokalen. De examens starten om 8.30 uur, 13 uur en 17.30 uur. De studenten zullen opgedeeld worden in kleinere groepen, die dan geschrankt in een examenlokaal kunnen plaatsnemen. Tussendoor worden de banken ontsmet. Elke examensessie duurt maximaal 3 uur. “Alle on campus-examens worden geroosterd met inachtname van ‘social distancing’, zowel in het examenlokaal als bij het betreden en verlaten ervan”, klinkt het bij de UGent.

(Voorspelling Van Ranst: het zal nog een jaar duren voor alles weer ‘normaal’ wordt.)

VUB

Ook de Vrije Universiteit Brussel laat de geplande examens in juni fysiek doorgaan. Op maandag 8 juni zal de zittijd van het tweede semester van het academiejaar 2019-2020 openen en de sluiting van de tweede examenperiode is voor alle faculteiten voorzien op 4 juli. De VUB sluit niet uit dat de zittijd met één week verlengd wordt en dat er mogelijk ook examens in het weekend zullen plaatsvinden. Het verlof van de studenten en de professoren zal ook gerespecteerd worden.

(Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk.)

UHasselt

De UHasselt gaat er voorlopig van uit dat de lockdown-maatregelen van de regering vanaf 1 juni versoepeld zijn. “We gaan ervan uit dat de campussen dan opnieuw toegankelijk zullen zijn voor de studenten. Organisatie van examens op de campus zal dan ook mogelijk zijn”, klinkt het. “Voor het geval dit onverhoopt toch niet zo zou zijn, wordt er ook gewerkt aan een alternatief scenario.”

(New York geeft seksadvies tijdens coronacrisis: “seks met jezelf is het veiligst”.)

Gesponsorde artikelen