Exit Antwerpen: Sinksenfoor verhuist naar de Gentse Feesten

Exit Antwerpen: Sinksenfoor verhuist naar de Gentse Feesten

De Sinksenfoor zal nooit meer neerstrijken in Antwerpen. De komende honderd jaar maakt de kermis deel uit van de Gentse Feesten. “Wie ligt er nu wakker van wat lawaai meer of minder?”, haalt Daniël Termont de schouders op.

“Antwerpen heeft ons weggepest”, zeggen de foorkramers. “Maar gelukkig hebben we in Gent een tweede thuis gevonden.”

De deal tussen de foorkramers en het Gentse stadsbestuur is redelijk historisch. Al sinds de dertiende eeuw na Christus vindt de Sinksenfoor plaats in Antwerpen. Maar vanaf 2013 begonnen enkele buurtbewoners te procederen tegen de kermis, waardoor de attracties uiteindelijk versleept moesten worden van het Antwerpse Zuid naar Spoor Oost, een godvergeten gat ver buiten het stadscentrum.

In Gent krijgt de foor vanaf zaterdag een plek op het Sint-Pietersplein. “We hebben tijdens de Gentse Feesten al een kermis op de Vrijdagmarkt, maar het Sint-Pietersplein stond nog leeg, dus kunnen we daar evengoed een tweede kermis placeren”, vindt burgemeester Termont (sp.a).

De naam blijft behouden, hoewel Pinksteren ver verwijderd is van de Gentse Feesten. “Who gives a shit?”, zegt foorkramer Robert Armagneau. “Weet gij wat sinksen zijn? Ik dacht vroeger altijd dat dat saucissen waren, maar ’t heeft blijkbaar iets van doen met de Bijbel.”

Foorkramer Robert: ‘Weet gij wat sinksen zijn? Ik dacht vroeger altijd dat dat saucissen waren’

Griet Cnudde, de Gentse advocate die de Antwerpse klagers hielp om de Sinksenfoor weg te pesten, is blij met de deal. “In tegenstelling tot mijn klanten ben ik geen verzuurde trees en houd ik van dolle attracties, vette snacks en bonkende muziek. De Sinksenfoor ligt nu op twee minuten wandelen van mijn deur: joepie juij!”

Het Gentse schepencollege hoopt dat de Sinksenfoor meer bezoekers uit Antwerpen naar de Gentse Feesten zal lokken. “Tegelijk rekenen we erop dat de Antwerpse marginalen die traditiegetrouw de sfeer verzieken in de Feestenzone gewoon op de foor blijven hangen”, gniffelt schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters (Open Vld).

Christophe Peeters: ‘We rekenen erop dat de Antwerpse marginalen gewoon op de foor blijven hangen’

Gesponsorde artikelen