Exit David Cameron: het onvermijdelijke ontslag na de vernedering van Brexit

Er was geen toekomst meer voor David Cameron. Dus koos hij voor de korte pijn, en nam hij ontslag als eerste minister van de UK. Na 6 jaar komt er dus een einde aan z’n leiderschap, in oktober kiezen de Conservatieven een nieuwe eerste minister. Pas dan begint de UK met de onderhandelingen met de EU over de Brexit. 

“Ik hou van dit land, en heb er alles aan gedaan om het naar een betere plek te brengen.” Met die laatste woorden, de stem brekend en vechtend tegen z’n emoties, nam de Britse premier David Cameron zopas ontslag. Aan de deur van Downing Street 10, de ambtswoning, sprak hij de pers toe en gooide hij meteen z’n ontslag op straat.

Dat komt toch nog als een verrassing, omdat hij altijd gezegd had dat z’n eigen lot niet verbonden was aan dat van het referendum. Maar in de coulissen stonden een pak Conservatieven met dolken klaar. Dus koos hij duidelijk voor de korte pijn en gooit hij na 6 jaar premierschap de handdoek in de ring.

Pas in oktober, bij het congres van de Conservatieven, wordt een nieuwe leider gekozen. Dus komt er eerst nog een strijd binnen die partij, die een ruime meerderheid in het parlement heeft. Meest logische kandidaat is nu natuurlijk Boris Johnson. Maar beslist is dat nog niet.

Tot dan start de UK geen onderhandelingen op met de EU over de Brexit. Ook dat is anders dan wat Cameron altijd gezegd had. Want als het een ‘leave’ zou zijn, zou hij “meteen artikel 50, dat uittreden uit de EU regelt, inroepen”, had hij altijd gezegd. Maar ook dat laat hij nu handig aan de nieuwe eerste minister, die dat pas vanaf oktober moet beginnen doen.

Zo probeert Cameron meteen ook de beurzen te sussen, die deze morgen helemaal in het rood gingen. Want voorlopig verandert er niets, en zijn er nog allerlei opties op de tafel. Bovendien onderstreepte Cameron dat “de Britse economie het fundamenteel goed doet”. En hij garandeerde ook alle Britten die in de EU wonen, en iedereen die business doet met de EU, “dat er voorlopig niets verandert, en we er alles aan gaan doen om het zo vlot mogelijk te laten lopen”.

“We moeten trots zijn dat we het volk hebben laten kiezen. Het Britse volk heeft beslist om de EU te verlaten, en dat moeten we respecteren. Ik wil alle mensen die voor onze campagne hebben gewerkt bedanken. En ik wil het tegenkamp feliciteren met hun enthousiasme en hun campagne”, zo zei Cameron nog.

Maar dat de Brexit er komt, is wel duidelijk. “Er kan geen twijfel zijn over het resultaat, de keuze van het Britse volk moet gerespecteerd worden.” Opvallend was ook dat hij het even over Schotland en Noord-Ierland had. “De belangen van alle delen van ons UK moeten beschermd worden”, zo stelde hij over die twee landsdelen. Daar stemde een meerderheid voor ‘remain’, en is er sprake van referenda over afscheuring van de UK.

“Ik ben heel blij om om 6 jaar uw eerste minister te zijn geweest. Ik ben trots op wat ik gedaan heb, een grotere en bredere maatschappij gebouwd. Ik ben trots, boven alles, om de Britse economie te kunnen herstellen. Ik ben nooit weg gelopen van beslissingen. Ik heb met hart en ziel dit referendum verdedigd en geloofde ook absoluut dat ‘remain’ de juiste keuze was.”

Meer
Lees meer...