Exit Tom Balthazar (sp.a) als kandidaat-burgemeester in Gent: veld ligt helemaal open, naam van Crombez zelf valt

Exit Tom Balthazar (sp.a) als kandidaat-burgemeester in Gent: veld ligt helemaal open, naam van Crombez zelf valt

Een onwaarschijnlijke plotwending in Gent, de tweede grootste stad van Vlaanderen: de kopman van het rood-groene kartel voor 2018, Tom Balthazar (sp.a), verdwijnt van het toneel. Z’n reputatie had een stevige deuk gekregen door z’n rol in Publipart, een soort intercommunale. Meer dan ooit is het nu de vraag wie Daniël Termont (sp.a) gaat opvolgen als burgemeester.

Exit Tom Balthazar van het podium, nog voor hij goed en wel z’n hoofdrol had kunnen beginnen spelen. Want Balthazar neemt ontslag als schepen in Gent, maar vooral als kopman van de kartellijst sp.a-Groen in 2018 in Gent. De sp.a moet nu op zoek naar een nieuwe kopman, zo’n anderhalf jaar van de verkiezingen. Balthazar zelf lichtte ondertussen z’n ontslag al toe op z’n site.

De druk op Balthazar was de laatste 24 uur erg groot geworden. Al dagen was Apache, de onderzoekswebsite, aan het graven in de handel en wandel van Publipart. Die NV was deels eigendom van de stad Gent, en zit mee in een web van intercommunales waarin ook het Waalse Publifin participeert. Bathazar had al in januari ontslag genomen als bestuurder bij Publipart, maar de schade bleek veel te groot. Echte fraude, zoals bij Publifin het geval was, is er niet bij Publipart. Maar Balthazar streek wel bijna 20.000 euro per jaar op als bestuurder. En vooral ook: de beleggingen die Publipart deed, bleken sterk aangebrand. De vennootschap investeerde geld van de stad Gent in wapenfabrikanten.

Dat laatste bleek een zeer zware pil, voor de eigen socialistische achterban, maar zeker voor de kartelpartner Groen. De verhouding tussen socialisten en groenen is al langer behoorlijk gespannen in de Arteveldestad. Ze verbonden zich weliswaar tot opnieuw een kartel in 2018, na een verpletterend succes in 2012. Maar echte liefde is er al lang niet meer tussen de kartelpartners, integendeel.

De opvolging van Daniël Termont, de burgemeester van Gent, bleek daarbij bijzonder moeizaam te lopen. Want Termont was in 2012 de absolute stemmenkampioen van het rood-groene blok, en de electorale motor van succes. Sp.a hakte na lang beraad uiteindelijk de knoop door om de veel minder volkse Balthazar als opvolger aan te duiden.

vrt

Gigantische druk van Groen

Maar diezelfde Balthazar kwam dus zwaar onder vuur de afgelopen week. Vandaag nog haalde Groen hard uit. “Het kan niet dat belastinggeld werd ingezet voor dubieuze investeringen. Hier moeten we van af”, zei kopvrouw en schepen Elke Decruynaere. “Er is ook nood aan een algemeen Vlaams debat over de rol van politici in intercommunales.” De groene schepen noemde het ontslag van Balthazar “een duidelijk en noodzakelijk signaal.” Heel opvallend was dat ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci kritisch tweette over de zaak.

Ondertussen liet Dirk Holemans, Gents gemeenteraadslid voor Groen weten dat hij 150 euro per jaar kreeg voor werk bij Publilec, de moedervennootschap van Publipart. Dat bedrag staat in schril contrast met de 19.000 euro die Balthazar zou gekregen hebben.

Met de exit van Balthazar komt heel het vraagstuk van de leiding van het machtigste blok in Gent weer op tafel. Destijds waren er drie mogelijke opvolgers voor Termont: Freya Van den Bossche, Karin Temmerman en Bathazar zelf. Van den Bossche trok zich uiteindelijk terug, en Temmerman werd door sp.a-voorzitter John Crombez ook opzij gezet als fractieleider in de Kamer. Vraag is of één van de twee vrouwen nu alsnog de rol van opvolger wil nemen. De kans dat Daniël Termont zelf nog één termijn doet is klein: zelf heeft hij al heel vaak gezegd dat hij afscheid wil nemen. En in de hele heisa rond Optima kreeg z’n imago een forse deuk.

Vraag blijft overigens of het kartel zelf overleeft. Duidelijk is dat Groen grote vragen had bij Balthazar, maar de affaire zou evengoed hét moment kunnen zijn om een moeilijk huwelijk te ontvluchten.

Enter Crombez?

Een alternatief scenario voor het lijsstrekkerschap is dat Crombez zelf de meubelen komt redden, zo zeggen insiders. De sp.a-voorzitter z’n naam circuleerde vorig jaar al, als mogelijk verrassend scenario om Termont op te volgen. “Da’s door m’n verleden. Ik ben een stuk Gentenaar. Al redelijk jong, zelfs in het middelbaar al, zat ik vaak in Gent. Vanuit Torhout organiseerden we vakanties voor mensen met een mentale beperking. En natuurlijk ging ik in Gent studeren. “Dan moet je niet op kot, het is dicht genoeg”, zeiden mijn ouders. “Ja, dan ga ik naar Leuven”, antwoordde ik. En toen mocht ik toch in Gent op kot. En dan ben ik er blijven wonen en werken, ik geef er nog altijd les”, zo legde Crombez uit in december aan newsmonkey.

Het is niet uitgesloten dat Crombez nu alsnog de samenwerking met Groen én het Gentse burgemeesterschap komt redden voor z’n eigen partij. Want hoe dan ook komt het heel de heisa en de exit van Balthazar die vraag ook weer op tafel: hoe sterk is de cohesie in het rood-groene kartel in Gent nog?

Gesponsorde artikelen