Experiment: kunnen haaien echt een druppeltje bloed ruiken van kilometers ver?

Ruiken haaien echt een druppel bloed vanop kilometers afstand? Dat is de vraag die ingenieur en YouTuber Mark Rober zich stelde toen hij aan zijn experiment begon. Hij trok met een team wetenschappers en cameramannen naar de Bahama’s, om een antwoord te krijgen.

Dé vraag die iedereen zich stelt vooraleer in de zee te duiken, moet wel deze zijn: “Zitten hier geen haaien? Of andere rare beesten?“. Vooral mensen met een klein sneetje zijn vaak bang dat ze in levensgevaar zullen zijn als er haaien in de buurt zijn. Maar ruiken haaien ook echt een druppeltje bloed op kilometers afstand? De Amerikaanse ingenieur en YouTuber Mark Rober ging op zoek naar antwoorden.

Twee experimenten

Hij trok met een team wetenschappers en helpers met de boot naar de Bahama’s. Die lag op een plaats met tientallen haaien in de buurt. Ze staken experimenten in elkaar om de link tussen haaien en bloed te vinden. Eerst wilden ze weten of de dieren ook echt reageren op bloed. Als dat experiment positief zou uitdraaien, zou de groep op zoek gaan naar de hoeveelheid bloed die haaien opmerken.

De boot was omgeven door verschillende haaien
YouTube/Mark Rober

Voor het eerste experiment bonden Rober en de zijnen vier surfplanken vast aan de achterkant van de boot. Op die planken stond telkens een zak met twee liter van een bepaalde vloeistof. Via een apparaat kon de groep die vloeistoffen op een regelmatige manier in het water laten terechtkomen. Na een uur bekijkt de crew dronebeelden van de surfplanken om te zien hoeveel haaien naar welke vloeistof zijn gezwommen.

Vier vloeistoffen

Vanaf de eerste plank werd gewoon zeewater in de oceaan vrijgelaten. Dat diende als controle: op die manier waren Rober en de wetenschappers zeker dat de haaien niet gewoon geïnteresseerd waren in de surfplanken.

De tweede zak bevatte visolie. De vloeistof zou heel veel verschillende soorten vis aantrekken. (Wist je trouwens dat de kans groot is dat er visolie in je favoriete wijntje zit?)

De vier vloeistoffen
YouTube/Mark Rober

Op de vierde plank stond twee liter urine. Veel surfers zijn bang om in het wetsuit te plassen, omdat haaien op urine zouden afkomen.

En dan, plank nummer vier: die was de basis voor een zak met twee liter bloed van koeien. Twee liter bloed is veel. Het menselijk lichaam bevat in totaal ongeveer vijf liter bloed. Als je er daar twee van verliest, ga je dood.

De resultaten

Na tien minuten vloeistof in de oceaan verspreiden, was er bitter weinig beweging bij de haaien. De boot lag nochtans stil op een plaats waar tientallen haaien zichtbaar waren. Na twintig minuten, waren verschillende kleine vissen in het bloed geïnteresseerd en daardoor gingen er ook enkele haaien op onderzoek.

Met nog vijftien minuten te gaan, bereikte de groep eindelijk wat ze wilde bereiken. Het bloed maakte een spoor in het water en de haaien kregen dat ook door. De dieren zwommen in een rijtje naar de surfplank, enkel maar om daar teleurgesteld te worden door de bron van het bloed.

Rij haaien aan de plank met bloed
YouTube/Mark Rober

De resultaten waren duidelijk: in de controlevloeistof was geen enkele haai geïnteresseerd, en ook bij de urine kwamen geen dieren piepen. De visolie trok vier haaien aan. Bij het bloed maar liefst 41. Daar vielen simpele lessen uit te trekken: de planken waren niet interessant, surfers kunnen zonder zorgen in hun wetsuit plassen, en haaien ruiken effectief bloed.

Mensenbloed in het water

Mark Rober wilde zijn onderzoek verder zetten: hoeveel bloed moet er in het water komen voor haaien de vloeistof opmerken? Voor het tweede experiment wilde hij geen bloed van een koe gebruiken, maar mensenbloed. En zo geschiedde: de crew haalde verpleegsters aan boord van de boot om hun bloed af te nemen, zodat ze dat op de surfplanken konden zetten.

De crew liet bloed afnemen voor het tweede experiment
YouTube/Mark Rober

Deze keer werden maar drie surfplanken aan de boot gebonden. Ook nu was er een plank met een controlevloeistof (zeewater). Vanaf de andere planken werd menselijk bloed in het water verspreid op twee verschillende tempo’s. Er was één “trage plank”, vanwaar één druppel per minuut in het water losgelaten werd. Vanaf de “snelle plank” kwam om de vier seconden een druppel bloed in het water terecht.

Een druppel per vier seconden klinkt veel, maar dat is 40 keer minder bloed in het water dan tijdens het eerste experiment. Het komt voor de onderzoekers dan ook niet als een grote verrassing dat er maar weinig haaien in het bloed geïnteresseerd waren. Geen enkele om precies te zijn.

Conclusie: Finding Nemo is een leugen

haai bloed
Giphy

Gesponsorde artikelen