Experts hebben magische regel om nooit af te gaan

Experts hebben magische regel om nooit af te gaan

Wanneer analisten bij hun voorspellingen het risico op een grote blunder willen vermijden, zullen ze teruggrijpen naar een slaagkans van 40 procent. Dat zeggen Rolfe Winkler en Justin Lahart, journalisten van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Met een dergelijke voorspelling kan men immers alle richtingen uit zonder enig risico te lopen om gezichtsverlies te lijden.

Voormalig Brits premier Tony Blair verkondigde recent dat de kans om een omkering van de brexit op 40 procent geschat kan worden. Bij ramingen over de kans dat Netflix door Apple zou worden overgenomen, werd door analisten van Citigroup eenzelfde score gehanteerd. Volgens specialisten van Nomura is er ook 40 procent kans dat het Nafta-handelsakkoord wordt opgeblazen.

Infotainment

“Wie gewag maakt van 40 procent kans op succes, zal nooit moeten toegeven het bij het verkeerde eind te hebben gehad,” zegt Peter Tchir, marktstrateeg bij Academy Securities. “Enerzijds kan men wijzen op een sterke kans dat iets gebeurt, terwijl men anderzijds kan aanvoeren nooit een voorspelling met absolute zekerheid te hebben gedaan.”

De krant wijst erop dat met de intrede van de ononderbroken nieuwscyclus ook de interesse in de vooruitzichten van allerlei experts is toegenomen. Deze inschattingen zijn volgens John Kilduff, portfolio-manager bij investeerder Again Capital, echter dikwijls vooral een vorm van infotainment.

“Vaak wordt daarbij echter van vage omschrijvingen met benaderende termen – zoals een voorwaardelijke waarschijnlijkheid of een onmiskenbare mogelijkheid – gebruik gemaakt,” aldus Philip Tetlock, professor aan de University of Pennsylvania. “Dergelijke termen maken het de experts achteraf heel gemakkelijk om onder verkeerde inschattingen uit te komen.”

Dr. Doom

“Door een waarschijnlijkheid van 40 procent te hanteren, kan men de klant op mogelijke veranderingen wijzen zonder zijn onderliggende vooruitzichten te wijzigen,” zegt Stephen Roach, voormalig hoofdeconoom van Morgan Stanley. John Kilduff wijst er echter op dat de expert vaak met extreme reacties wordt geconfronteerd en dan ook snel van een held in een schlemiel kan veranderen.

Nate Silver werd beroemd omdat hij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van zes jaar geleden de uitslag van alle vijftig staten correct kon voorspellen. Vier jaar later werd hij echter weggehoond nadat hij eerst had aangegeven dat Donald Trump geen enkele kans zou hebben bij de republikeinse voorverkiezingen en hij later een ruime verkiezingsoverwinning van Hillary Clinton had voorspeld.

Ook Nouriel Roubini, die eerder de financiële crisis correct had voorspeld en daardoor met de bijnaam Dr. Doom was gedoopt, kreeg vervolgens heel wat opmerkingen over een verkeerde voorspelling over een Amerikaanse recessie.

Gesponsorde artikelen