Export van K-popalbums bereikt nieuw hoogtepunt met 118 miljoen euro in eerste helft 2023

De verkoop van K-popalbums heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Zo werd in de eerste helft van 2023 maar liefst 132,93 miljoen dollar (118,44 miljoen euro) opgehaald met de export van K-popalbums. Het gaat daarbij om een stijging met 17,1 procent vergeleken bij dezelfde periode vorig jaar.

Het succes van K-pop blijft groeien, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van de Korea Customs Service, die focust op de export van Zuid-Koreaanse producten. In de eerste helft van 2023 bereikte de export van K-popalbums een recordhoogte.

Japan en de Verenigde Staten

In de eerste helft van 2023 werd in totaal 132,93 miljoen dollar (118,44 miljoen euro) opgehaald uit de verkoop van K-popalbums buiten Zuid-Korea. Dat is goed voor een stijging met 17,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De grootste buitenlandse afzetmarkt van K-pop is zonder twijfel Japan. Daar werd in de eerste helft van het jaar (van januari tot en met juni) maar liefst 48,53 miljoen dollar (43,24 miljoen euro) opgehaald met de verkoop van K-popalbums. De Verenigde Staten volgt op de tweede plaats met een bedrag van 25,51 miljoen dollar (22,73 miljoen euro). China vervolledigt de top 3 met 22,64 miljoen dollar (20,17 miljoen euro). De andere landen in de top 10 zijn Duitsland, Taiwan, Hongkong, Nederland, Canada, Groot-Brittannië en Frankrijk.

BTS

Hoewel BTS op dit moment een pauze heeft van de groepsactiviteiten, komt een groot deel van die inkomsten nog steeds van de onbetwiste nummer één groep van Korea (en misschien zelfs de hele wereld). Dit jaar verschenen zo al de soloalbums van Jimin en SUGA én bracht BTS nog het nieuwe groepsnummer Take Two uit. ‘FACE’ van Jimin en ‘D-DAY’ van SUGA bereikten allebei de tweede plaats op de Billboard 200, de belangrijkste hitlijst voor albums in de Verenigde Staten. De single Like Crazy van Jimin werd zelfs de eerste nummer 1 van een Zuid-Koreaanse soloartiest ooit op de Billboard Hot 100, dezelfde hitlijst voor singles. Volgende maand verschijnt ‘Jack in the Box (HOPE Edition)’ van j-hope en V en Jung Kook lieten ook al weten dat ze bezig zijn met hun soloalbums.

Naast BTS konden ook andere K-popgroepen gouden zaken doen in de eerste helft van 2023. Zo haalden Stray Kids en TXT de eerste plaats in de Billboard 200. SEVENTEEN, ATEEZ en TWICE schopten het tot de tweede plaats op diezelfde hitlijst. Verder is ook het gigantische succes van de nieuwe groep FIFTY FIFTY het vermelden waard. Zij hadden met het nummer Cupid een wereldhit te pakken.

Luminate berekende recent ook dat Koreaans de derde meest gestreamde taal is in de Verenigde Staten. Het moet daarbij enkel Engels en Spaans voorlaten.

Meer
Lees meer...