Extra Vlaamse steunmaatregelen en cultuurkanaal tegen corona

De Vlaamse regering heeft voor het einde van het jaar nog een reeks maatregelen getroffen om de coronacrisis te bestrijden, op economisch vlak weliswaar.

Het was de laatste ministerraad van 2020 en het is nu al duidelijk dat ook 2021 nog grotendeels beheerst zal worden door de coronacrisis. Dus komen er extra steunmaatregelen. Concreet zullen grote bedrijven die in de problemen komen, tot 2 miljoen euro kunnen krijgen. In praktijk wordt het reeds bestaande plafond dus verhoogd.

Maatregelen voor de evenementensector

Een voorbeeld. Een zwaar getroffen bedrijf, dat in de laatste drie maanden van 2020 tot 60 procent van de omzet verloor, kon daar 10 procent van terugkrijgen via de beschermingsmaatregelen. Per zes weken gold een plafond van 60.000 euro.

Nu is de regel dat je in de afgelopen negen maanden een omzetverlies van 70 procent moet geleden hebben om 10 procent terug te krijgen. Als je eerder al in aanmerking kwam voor de 60 procent-regel, wordt dat geld afgetrokken. Het plafond ligt op 1 miljoen euro. Bedrijven die 90 procent van hun omzet kwijtraakten, en dat kunnen aantonen, kunnen tot 2 miljoen euro terugkrijgen.

Met de maatregel mikt de Vlaamse regering vooral op de evenementensector, die sinds maart zowat volledig stilligt.

Nieuwe cultuurzender

Vanaf 21 januari kan je de nieuwe cultuurzender Podium 19 gratis bekijken op VRT NU, Proximus en Telenet en via de kabel. Daar zullen verschillende producties op te zien zijn die het niet tot in het theater hebben gehaald. Daarmee wil de Vlaamse regering de cultuursector een duwtje in de rug geven.

Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA)is tevreden met die beslissing. “De nieuwe zender zal gratis te bekijken zijn. Ik vind dat een schitterend initiatief van de zeven Vlaamse kunsteninstellingen.”

Onderwijs en correspondentietests

Noem het geen praktijktest, maar een correspondentietest. Dat is de maatregel tegen discriminatie waar de Vlaamse regering wel een consensus over vond. De correspondentietest, een praktijktest op papier, is namelijk volgens onderzoek de beste manier om discriminatie tegen te gaan.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil eerst resultaten van de testen zien voor er sancties komen. “Het is een sensibiliserend instrument. Het is niet bedoeld om te sanctioneren, maar om een nulmeting te kunnen doorvoeren. Op basis van die meting kunnen er sensibiliserende acties ondernomen worden”, zegt Somers.

Tenslotte worden ook de eindtermen nog aangescherpt. Er komt meer aandacht voor STEM-vaardigheden, digitale competenties, ondernemingszin en financiële geletterdheid. Om de scholen niet te hard vast te klinken aan die eindtermen, mogen scholen wel vrijer kiezen hoe ze die aanbrengen.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet wel nog optekenen dat er rekening zal gehouden worden met de eigenheid van het technisch-, beroeps-, en kunstonderwijs. Vooral uit die laatste hoek kwam kritiek tijdens de onderhandelingen. De onderwijskoepels waren bang dat de praktijkvakken in het gedrang zouden komen. Na een jaar wordt er daarom geëvalueerd.

Meer
Lees meer...