Extreem hete Europese zomer legt vliegtuigwrak bloot dat al 72 jaar vermist was

Extreem hete Europese zomer legt vliegtuigwrak bloot dat al 72 jaar vermist was

In Zwitserland is het wrak gevonden van een vliegtuig dat 72 jaar geleden is neergestort. Het toestel lag onder het ijs van gletsjer, maar is door de extreem hete zomer blootgelegd. Het verhaal van de inzittenden is destijds als bij wonder goed afgelopen.

Door de warme temperaturen smelt ook het ijs van gletsjers sneller dan anders. Een deel van het toestel was de voorbije twintig jaar al teruggevonden, maar nu is er veel meer bloot komen te liggen.

In 1946 maakte een Amerikaans militair transportvliegtuig een noodlanding op een Zwitserse gletsjer. Het was op weg van München naar Marseille en had verschillende Amerikaanse officiers en hun familie aan boord. Zo ook een 11-jarig meisje en de moeder van de kapitein.

Onwaarschijnlijk verhaal

De piloot verloor de controle over het toestel in slecht weer en moest een riskante noodlanding op een gletsjer ondernemen. Eén passagier brak zijn knie, maar als bij wonder hadden de andere inzittenden slechts lichte verwondingen. Het had niet veel gescheeld of het toestel was in een kloof gevallen. Sneeuw bedekte het vliegtuig en vormde een soort van iglo waarin ze konden overleven. De twaalf passagiers dronken gesmolten sneeuw en leefden van één reep chocolade tot ze na vijf dagen gered werden.

Die reddingsoperatie was al even merkwaardig als het feit dat ze de crash overleefden. Ongeveer 150 soldaten van het Amerikaanse leger beklommen de berg op zoek naar de inzittenden van het vliegtuig. Uiteindelijk waren het twee Zwitserse piloten die de helden van het verhaal werden. Met toestellen die uitgerust waren met ski’s konden ze landen nabij de gletsjer en de passagiers per twee oppikken.

Gletsjer

Uiteindelijk is het gevonden wrak dus een relikwie van één van de meest positieve momenten uit de geschiedenis van de luchtvaart. “Het was het meest onwaarschijnlijke verhaal uit de internationale luchtvaart”, zegt de Zwitserse expert Peter Brotschi op televisie naar aanleiding van de ontdekking. “Een passagiersvliegtuig dat aan een snelheid van 280 kilometer per uur de grond raakt, en iedereen die er ongedeerd uitkomt.”

Sinds de crash nam het ijs van de gletsjer het vliegtuigwrak over. Door de beweging van zo’n gletsjer zijn de brokstukken intussen al een drietal kilometer opgeschoven tegenover de plaats van de crash. Er is nog steeds een groot stuk van het vliegtuig onder het ijs verborgen, maar als we echt nog een paar van die extreem hete zomers krijgen, dan zullen we de komende jaren nog veel stukken terugvinden.

Gesponsorde artikelen