Twintigtal extreemrechtse Belgen volgden paramilitaire trainingen in Rusland: mogelijk ook Schild en Vrienden-leden betrokken

Extreem-rechts belgen trainingskamp rusland oost-europa
Vice

De jongste jaren hebben zo’n 20 Belgen met extreemrechtse sympathieën een paramilitaire training gevolgd in een kamp in Rusland. Dat laat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten aan de kranten van De Persgroep. Er doen geruchten de ronde dat onder de trainees leden waren van Schild en Vrienden, de extreemrechtse studentenvereniging en actiegroep van Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). Geens wil die geruchten niet bevestigen, maar ook niet ontkennen.

Na de jihadistische terreur van enkele jaren geleden is ook het extreemrechtse terrorisme aan een gestage opmars bezig. Uit het pas verschenen jaarrapport van Europol over terrorisme bleek nog dat er vorig jaar bijna evenveel (verijdelde) aanslagen hebben plaatsgevonden door extreemrechtse militanten als door fanatieke moslims.

De meest gruwelijke daad was de massamoord die rechtsextremist Brenton Tarrant aanrichtte in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Tarrant drong een moskee binnen en schoot er 51 mensen dood. In de stad El Paso in de Amerikaanse staat Texas schoot Patrick Crusius dan weer 23 Latinos dood.

25 risicogevallen in België

Ook in ons land moeten de veiligheidsdiensten rekening houden met de oplopende dreiging door extreemrechts terreur. Maar liefst 25 Belgen met radicaal-rechtse opvattingen zijn opgenomen in de Gemeenschappelijke Gegevensbank (GGB). Vroeger stond die bekend als de OCAD-lijst, waarop enkele jaren geleden uitsluitend Syriëstrijders stonden.

Kampen in Oost-Europa en Rusland

Daarnaast blijkt dat al zo’n 20 extreemrechtse Belgen de jongste jaren een paramilitaire training hebben genoten in een kamp in het buitenland. Dat zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Jessika Soors (Groen). Het leeuwendeel van die kampen bevinden zich in Oost-Europa en Rusland. Een aantal van de kampen staan onder leiding van milities die meestreden in conflicten zoals dat in Oekraïne, waarbij sympathisanten van Rusland de Oekraïense Krim-regio annexeerden.

Schild en Vrienden

Er doen ook geruchten de ronde dat leden van de beruchte studentenvereniging Schild en Vrienden getraind werden in één van die kampen. Niemand wil dat echter bevestigen. Geens kreeg uitdrukkelijk de vraag of iemand van Schild en Vrienden in de kampen geweest is en wou het nieuws niet ontkennen.

“Er zijn geen indicaties over rechtstreekse banden tussen Schild en Vrienden en trainingskampen in Rusland”, zei Geens. “Maar dat sluit niet uit dat individuele leden van Schild en Vrienden al hebben deelgenomen aan kampen in het buitenland.”

Daarnaast wees Geens erop dat het volgen van zo’n training ook niet in alle gevallen illegaal is: “Sommige buitenlandse kampen bieden ook hun diensten aan bij bonafide organisaties zoals bewakingsfirma’s.”

Gesponsorde artikelen